Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila a declarat luni că în mod sigur în acest an vom purta mască, iar renunţarea la ea va fi „o decizie tehnică” şi se va baza pe studii ştiinţifice. „Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE.”, a spus reprezentanul OMS.

„Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebat când crede că se va renunţa la masca de protecţie.

„Mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi, decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populaţiei în UE se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare a măştii. Cu siguranţă în acest an vom purta mască”. A spus Rafila după ce a fost întrebat dacă este de acord cu medicul Adrian Streinu-Cercel, potrivit căruia vom purta mască încă doi ani.

Rafila a spus ce conține vaccinul

Reprezentantul României la OMS a explicat ce conține vaccinul anti-covid-19. Profesorul a vorbi și despre vaccinul de la Pfizer cât și despre cel de la Moderna. Potrivit acestuia, cele două doze conțin o proteină de suprafață a virusului. Totodată, el a vorbit despre întreaga compoziție a celor două vaccinuri, dar și despre modul în care ingredientele acționează. În mare partea, acestea au rolul de a crea anticorpi în organism. „Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike. Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN”, a spus Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu