Atac dur la adresa autorităţilor pentru modul în care au gestionat pandemia în ultimele săptămâni şi mai ales pentru că au permis desfăşurarea Festivalului Untold.

“Autorităţile publice au încurajat transmiterea. Îmi asum foarte clar acest lucru”

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a vorbit, luni, despre deciziile autorităţilor care au încurajat şi accelerat transmiterea virusului în comunitate.

“De la 1 august v-am spus că socotelile Ministerului Sănătăţii nu sunt realiste, mai ales în condiţiile în care dânşii nu au luat niciun fel de măsură, ci dimpotrivă autorităţile publice au încurajat transmiterea. Îmi asum foarte clar acest lucru, prin neluarea de măsuri şi încurajarea de evenimente publice care au constituit acceleratoare ale transmiterii.

În mod evident, situaţia aceasta este mai greu de gestionat, totdeauna e mai greu să gestionezi când mecanismul a fost declanşat şi numărul de cazuri este foarte mare şi problema de sănătate rămâne şi nu doar pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, ci şi pentru pacienţii cu alte patologii”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.

Controversa legată de Untold: cum s-au comportat autorităţile înainte şi după festival

Deputatul PSD critică “acest guvern minune” condus de Florin Cîţu, care vine cu foarte multe măsuri ce sunt “nepredictibile, incomplete şi câteodată sunt neserioase”. Profesorul Rafila indică şi Festivalul Untold, ce s-a desfăşurat la Cluj-Napoca între 9 şi 12 septembrie. El spune că atitudinea autorităţilor s-a schimbat radical imediat după terminarea festivalului: înainte de acesta totul era în regulă, astfel încât evenimentul să aibă loc, iar după terminarea lui, brusc, valul 4 a devenit o problemă de sănătate publică gravă.

“Ne aşteptăm să avem un număr mare de îmbolnăviri, nu pot eu să ştiu ce va face acest guvern minune pe care îl avem în momentul de faţă pentru că măsurile sunt nepredictibile, incomplete şi câteodată sunt neserioase.

Gândiţi-vă la un lucru, pe mine m-a frapat chestiunea asta extraordinar de tare, până pe data de 10 septembrie când s-a terminat Festivalul Untold totul era în regulă, catastrofa începând din 11. Chestiunea asta arată o indiferenţă crasă în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor şi funcţionarea economiei şi a societăţii în general.

Nu se poate să ai o atitudine până în data de 10 şi din 11 sau din 12 dintr-o dată avem o problemă de sănătate publică gravă, luăm măsuri în consecinţă şi până atunci nu am făcut absolut nimic”, a mai precizat, luni, Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin