Curtea de Apel Cluj consideră că toate aceste decizii sunt discriminatorii şi „nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”. În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, a răbunit.

Acesta susține că efectele acestei decizii, dacă hotărârea rămâne definitivă, o să fie resințite de toți cei care vor să participe la un eveniment. Totodată, el a subliniat faptul că va fi foarte greu de controlat această situație, iar măsurile care ar putea fi luate nu vor fi pe placul oamenilor.

Arafat susține că un judecător trebuie să vadă toate aceste lucruri, mai ales în contextul în care toate aspectele au ”o profundă conotație medicală, care trebuie luate în considerare”.

„O să fie foarte greu să controlezi, doar interzicând total. Sau să reduci numărul participanților, dar desigur sunt măsuri care nu o să placă la oameni. Noi o să luăm deciziile în funcție de cadrul legal. (…) Un judecător trebuie să vadă aceste lucruri, dacă a solicitat aspectele epidemiologice instanța.

Dar toate aceste aspecte au o profundă conotație medicală, care trebuie luate în considerare”, a spus Raed Arafat, la postul Digi24.

Raed Arafat prezintă trei variante

Totodată șeful DSU a vorbit și despre cele trei variante. Potrivit acestuia, o persoană trebuie să se vaccineze, iar dacă nu dorește acest lucru trebuie să efectueze un test sau să dovedească că a trecut prin boală.

Odată ce situația este stabilă, nu va fi niciun fel de problemă, adaugă Arafat. El a mai adăugat că există posibilitatea ca familiile unui student să vină de la un eveniment la festivitate și să intre în contact cu alte persoane care ar putea avea virusul.

„Noi am atacat la ÎCCJ. (…) Sunt trei variante. Vrei să te vaccinezi? Perfect! Nu vrei să te vaccinezi? Te testezi sau dovedeși că ai trecut prin boală. Dar cât situația e ok și situația e stabilă nu e o problemă.

Dar când crește numărul de cazuri înseamnă că avem alb sau negru: toată lumea intră la liber sau nu. Evident că aceste aspecte o să fie justificate la Înalta Curte. Dar, repet, nu vreau să comentez o situație ipotetică.

Dacă ar fi venit toți într-o bulă de sticlă și ar fi stat fără contact cu alte persoane. Da, vine familia lui X la un eveniment și se întâlnește la festivitate, intră în contact cu alte sute de persoane. Protecția e pentru persoană când intră în contact cu alte persoane”, a mai precizat Arafat, la Digi24.

Reacția lui Raed Arafat vine după ce instanţa arată că foarte multe persoane, din cauza convingerilor religioase, sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării şi prin urmare sunt excluse de la toate activităţile sportive, culturale, sociale permise de Hotărârea de Guvern.

“De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie şi de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Or, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului şi cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test şi prin urmare vor fi nevoite să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activităţi”, a explicat Curtea de Apel Cluj.

În același timp, instanţa mai menţionează că nu există niciun studiu care să conducă la concluzia necesităţii instituirii acestor măsuri suplimentare de excludere şi la lipsa oricărei importanţe a faptului că un număr mare de persoane a făcut boala şi este imunizată prin efectul bolii.

“Vaccinarea, aşa cum arată chiar hotărârea de guvern, are relevanţă doar în ipoteza în care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, or impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viaţa şi sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situaţii vaccinul poate avea şi efecte negative amplificate de atmosfera competiţiei sportive la care participă aceşti spectatori vaccinaţi la intrarea în incinţă”, a menţionat sursa citată.

Inquam Photos / Alex Nicodim