Au fost fenomene extreme în județul Bihor. Furtuna a fost total neobișnuită, după cum spun oamenii din zonă. Raed Arafat i-a îndemnat pe oameni să lase RO-Alert activat.

„Au fost efecte deosebite. Am avut discuții cu prefetul din județul Bihor. Bihorul a fost lovit foarte serios. Furtuna, care a fost o chestie total neobișnuită pentru zona respectivă și o premieră, după cum spun cei de acolo, a avut un efect major asupra mai multor localități, dar în mod deosebit asupra orașului Oradea și Salonta. Vreo 200 de mașini au fost avariate, distruse, au fost copaci distruși. Au ajuns la spital 26 de persoane, cu diferite leziuni minore. Una singură a necesitat să fie internată. Au mai apărut furtuni și în alte zone”, a explicat șeful DSU.

Se cere monitorizarea persoanelor vulnerabile

„Am transmis prefecturilor să convoace comitetele pentru situații de urgență în sensul în care fiecare județ să aibă clar care sunt demersurile și ce instituții răspund de diferite situații, cum ar fi monitorizarea persoanelor vulnerabile, de rezolvarea locațiilor unde persoanele care au nevoie să ajungă undeva să se răcorească să poată să intre. Am dat mai multe idei către autorități, rămânând ca ele să le discute la nivelul fiecărui comitet și să stabilească modalitatea de implementare în zonele în care sunt coduri roșii sau portocalii”, a mai spus el.

„Cei care au ascultat sfaturile altora să dezactiveze RO-Alert să-l reactiveze. S-ar putea ca un minut, două să însemne pentru unii sau alții limita între a păți ceva sau nu și chiar între a muri sau nu. Noi nu putem prevedea multe dintre aceste fenomene cu timp îndelungat înainte. Există codurile ANM-ului și le dă în zone largi, dar apar fenomene imediate și aflăm de ele cu un minut sau două înainte. Alerta ajunge în același moment cu începerea fenomenului. Este foarte important ca oamenii să aibă această alertă activată”, a mai explicat Arafat.

Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă a fost convocat

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a convocat, miercuri, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul ministerului, ca urmare a avertizărilor meteorologice şi hidrologice.

„Am decis convocarea Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență pentru că ne confruntăm cu o situație dificilă din punct de vedere meteo și va trebui să luăm niște decizii. În prezent, aceste fenomene afectează aproape întreaga țară și ne așteptăm și la altele, în special la vijelii, așa cum s-a întâmplat la Oradea, cum s-a întâmplat în Oltenia, în Muntenia.

Așadar, avem doar astăzi opt coduri roșii de tip NowCasting la nivel local și ca să avem o unitate de măsură, trebuie să știm că în întreaga lună iulie am avut în total 115 și doar astăzi am avut opt, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu fenomene extreme pe întreaga suprafață a țării.

Avem viteze mari ale vântului de 90-100 de kilometri, ceea ce înseamnă vijelii puternice, precipitații de 60 de litri pe metru pătrat, grindină, temperaturi foarte ridicate, respectiv 41 de grade la umbră, dar cu temperaturi resimțite de 45-46 de grade, ceea ce înseamnă un disconfort termic foarte mare pentru populație”, a spus ministrul, miercuri seară, în direct la un post TV.