Șeful DSU a fost întrebat când vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID în România. Acesta a subliniat că specialiștii vor veni cu astfel de date imediat când ele sunt prezente, conform celor spuse într-un interviu acordat pentru observatornews.ro

„Vorbim de primul trimestru al anului viitor când se va începe vaccinarea. Când va veni exact să ştiţi că acest lucru o să se cunoască când este anunţat şi de la nivelul Uniunii Europene. Colegii care răspund pe partea de vaccinare vor veni cu astfel de date imediat când ele sunt prezente. De altfel, se lucrează în cadrul comitetului care a fost numit pe toate aspectele de planificare şi pe toate aspectele care sunt necesare administrării vaccinului, în număr cât mai mare, în rândul populaţiei care doreşte şi acceptă să facă acest lucru”, a răspuns Raed Arafat.

Raed Arafat crede că vaccinarea în direct este un exemplu bun

De asemenea, Arafat a explicat și modalitatea prin care va convinge oamenii că acest vaccin este sigur și trebuie acceptat.

„Oamenii sunt supuşi unui bombardament de informaţii care multe dintre ele nu sunt nici validate, nici nu au bază ştiinţifică, chiar dacă unele dintre ele sunt spuse de unii medici, iar la acest moment, cred că prin puterea exemplului, vom putea arăta populaţiei, că cel puţin oameni cum suntem noi, care spunem că trebuie, o să ne vaccinăm şi noi la momentul respectiv”, a transmis acesta.

Acesta a fost întrebat și dacă o va face în fața camerelor sau prin intermediul internetului.

„Dacă ăsta este un mod de a convinge o parte, oricât de mică este această parte, cred că merită făcut acest lucru. Şi nu numai eu. Şi alte persoane care pot face acest lucru. Să fie fără nicio îndoială că ne-am vaccinat, că nu am păcălit, că nu ne-am injectat cu ser fiziologic, pentru că o să auzim o mie de forme, de discuţii din partea celor care vor încerca să minimalizeze impactul vaccinului, care va fi unul foarte mare, dacă este administrat la un număr suficient de oameni”, a transmis Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat și care este procentajul suficient pentru o ţară cu populaţia României.

„În mod normal trebuie să se ajungă la 60-70 din populaţie să fie vaccinată, dacă vrem să întrerupem cercul de infectare care există. Dacă ai peste jumătatea populaţiei vaccinată, atunci riscul de transmitere scade semnificativ şi prin asta protejăm inclusiv persoanele care nu s-au vaccinat”, a explicat Arafat, adăugând că spera ca „în final ca oamenii să se convingă. Campania o să fie una transparentă. Colegii vor explica fiecare pas cum se face.”

În final, Raed Arafat a subliniat că se va vaccina la vedere, deoarece are încredere în viitoare vaccinuri.

„Da. Şi da, am încredere, pentru că aceste vaccinuri care vor fi aduse vor fi validate, testate, toate cele trei etape de testare. Sunt vaccinuri care sunt acceptate la nivel mondial, iar din Europa, nu suntem singura ţară care le va primi”, a conchis șeful DSU.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim