"Programul 2007-2013, care are o alocare bugetară totală de 28 de miliarde de euro, finanţează sau are în implementare peste 15.000 de contracte, de proiecte, dintre care în faza de implementare aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui finalizate până la sfârşitul anului. Din păcate, nu ştim deocamdată care este situaţia, probabil că unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, dar încercăm să facem toate eforturile cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor ca să putem să accelerăm această implementare", a spus ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, la finalul întrevederii pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o, joi, la Palatul Victoria, cu miniştrii responsabili în gestionarea fondurilor structurale. Ea a subliniat faptul că se încearcă să se mai "salveze" unele proiecte, existând în acest sens mecanismul "proiectelor fazate".

"Pe perioada 2007-2013, la fiecare oră acest grad de absorbţie se schimbă funcţie de plăţi – ce plăţi intră, ce plăţi se certifică. Deci este un proces acum de aproximativ 60% grad de absorbţie, plăţi certificate de Comisia Europeană. Formal mai avem foarte multe alte plăţi în casă, sunt proiectele care sunt plăţi care urmează să vină, sunt şanse ca acest proiect să poată creşte. Nu ştim un procent exact, dar îmi doresc foarte mult să depăşim 70%. Sunt programe care merg mai bine, sunt programe cu mai multe probleme dar luăm proiect cu proiect şi program cu program ca să accelerăm şi să ajungem la un grad de absorbţie cât mai bun. Dar eu sper, ţinta mea e să depăşim 70%," a afirmat Aura Răducu după întâlnirea pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o la Palatul Victoria cu miniştrii responsabili de gestionarea fondurilor europene.

Ministrul a mai anunţat că săptămâna viitoare va înainta o notă în şedinţa de guvern prin care va expune modificările de legislaţie necesare pentru accelerarea absorbţiei de fonduri.

"Sunt anumite modificări de ordonanţă de urgenţă care erau restrictive pentru beneficiari – de exemplu să depună cererile de finanţare până la o anumită dată. Încercăm să flexibilizăm puţin acest lucru astfel încât cât mai mulţi beneficiari să aibă posibilitatea să îşi finalizeze proiectele. Discutăm această notă săptămâna viitoare în şedinţa de guvern", a anunţat Aura Răducu.

SURSA: Agerpres