Racheta din Polonia a provocat teama unui Al Treilea Război Mondial

S-a întâmplat după atentatele teroriste împotriva New York-ului și Washingtonului din 2001, dar, întrucât atacatorul nu era o țară sau un grup de țări, ci Al-Qaeda, materializarea sa s-a diluat în așa-numitul război împotriva terorismului, felul în care preşedintele american de la acea dată, George W. Bush, a calificat o ofensivă împotriva rețelelor jihadiste, care includea acțiuni militare clasice și altele în stil polițienesc.

Spre deosebire de cele întâmplate pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite, distrugerea provocată marți în estul Poloniei ar putea veni dintr-o țară, în speță Rusia. Intenționat sau nu. În ambele situații, Polonia s-ar putea simți amenințată în asemenea măsură încât să acţioneze Articolului 5 și să ceară celorlalte 29 de țări NATO să vină în apărarea sa. În ciuda tonului acuzator inițial, bunul-simț a prevalat și polonezii înșiși, la fel ca Statele Unite și apoi secretarul general al NATO, au ajuns să recunoască că probabil racheta era ucraineană și că a fost lansată asupra rachetelor rusești, căzând în cele din urmă neintenționat pe teritoriul polonez (Ucraina contestă această versiune și insistă asupra faptului că are dovezi că a fost, de fapt, o rachetă rusească). Articolul 4 luat în calcul de Varșovia și cu mai multe antecedente deja de folosire, ar ar fi cel potrivit, întrucât ar permite Alianței Atlantice să discute despre nivelul de amenințare în aflat joc, dar fără o escaladare foarte serioasă, care ar fi transformarea NATO din furnizor de material militar al Ucrainei în beligerant cu Rusia.

Semnalul de alarmă rămâne, însă, și trebuie luat foarte în serios

Iar ușurarea a fost evidentă atât la Washington, cât și la Moscova, când informațiile disponibile au permis să se înţeleagă ce se întâmplase probabil până la urmă. Rusia este în continuare principala vinovată pentru cele întâmplate, deoarece a lansat mai multe rachete împotriva unor ținte din Ucraina, țară care rămâne parțial ocupată. Dar dacă într-o bună zi se va depăși linia roșie, discuția despre cine a avut cea mai mare responsabilitate va fi doar vorbă goală în fața teribilului conflict global care ar putea urma.

Din câte se știe, nu sunt negocieri în derulare, nici între ucraineni și ruși, nici, la un alt nivel, între Washington și Moscova. Dar, după aproape nouă luni de conflict în Ucraina, se simte că lipsește o acea țară mediatoare care să obțină măcar o încetare a focului (care ar evita mai mulţi morți în timp ce s-ar negocia, lucru pe care conducerea NATO însăși îl consideră inevitabil) și ar contribui la evitarea unui război în estul Europei care să se transforme în al treilea război mondial, arată Diario di Noticias.

Racheta care a căzut în Polonia a născut teama unui „război mondial”

După cum se ştie, Polonia este membră NATO. Conform articolelor 4 şi 5 din tratatul Alianţei Nord Atlantice, atunci când o ţară membră este atacată, răspunsul este dat de toate statele membre. Dar s-a înţeles că era vorba despre o rachetă S-300 care aparţinea Ucrainei.

Însă partea interesantă este faptul că SUA au fost cele care au aflat primele. Adică posibilitatea declanşării celui de-al Treilea Război Mondial l-a deranjat până şi pe Biden, care nu este în deplinătatea facultăţilor mintale.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există nicio dovadă că rachetele ar aparţine Rusiei. Cu aceste declaraţii, toată lumea a răsuflat uşurată. Astfel de crize produc mari prejudicii economiilor mondiale care încearcă să facă faţă „crizelor energiei, inflaţiei şi de aprovizionare”. Dar Statelor Unite nici măcar nu le pasă.

Statul profund SUA instigă la război, peste tot în lume, într-un mod necontrolat

Iar unde nu pot declanşa un război, îneacă în sânge acel loc prin  terorism. SUA, care protejează în mod deschis FETÖ (Mişcarea Gülenistă-n.trad.) şi PKK urmăreşte tot timpul să complice situaţia din Turcia. Cu fiecare ocazie, Erdoğan le spune în faţă acest lucru.

Sprijinul pe care SUA îl acordă terorismului şi războiului nu este numai pe agenda lumii, este un subiect despre care se vorbeşte şi în politica internă. Odată cu anunţul fostului preşedinte Trump privind candidatura sa la prezidenţialele din 2024 a fost lansată campania electorală în Statele Unite. Acum când au mai rămas 7 luni până la alegeri cei 6 încă nu şi-au anunţat candidatul, se gândesc că Trump şi-a anunţat prea devreme candidatura şi până la alegeri va obosi.

Singura teamă a Europei nu este numai Al Treilea Război Mondial

Întreruperea livrărilor către Ungaria, prin Ucraina, prin cea mai importantă conductă, Drujba, care transportă petrolului rusesc în Europa, amplifică îngrijorările privind aprovizionarea cu energie a Europei. Pe lângă războiul dintre Ucraina şi Rusia, în Occident, care intenţionează să-l răstoarne de la putere pe Putin, toate fotoliile liderilor par că se clatină. În această iarnă s-ar putea ca numeroase guverne să demisioneze, mulţi lideri pot să-şi părăsească funcţiile. De pare că daunele războiului vor fi mult mai mari decât s-a prevăzut, conform concluziilor raportului, arată un editorial Sabah.