În acest salariu nu sunt incluse cheltuielile pentru cazare, hrană şi asistenţă medicală, care sunt în sarcina angajatorului, a precizat ministrul muncii din Qatar, Issa al-Nouaimi, care a făcut anunţul. 

Suma este provizorie, studiindu-se în prezent posibilitatea unei majorări, a indicat el. 

Introducerea unui salariu minim, care, potrivit ministrului, intră în vigoare imediat, face parte dintr-un ansamblu de reforme privind legislaţia muncii, anunţat luna trecută de Doha în urma criticilor internaţionale. 

'Toate contractele trebuie de acum aprobate de Ministerul Muncii. Nu vom aproba niciun contract de muncă în care salariul este mai mic de 750 de riali. Dacă un contract este modificat, vom aplica noile proceduri', a subliniat Nouaimi. 

Alte măsuri se referă la obligaţia înregistrării contractelor de muncă la guvern şi interdicţia ca angajatorii să-şi împiedice angajaţii să părăsească ţara sau să schimbe locul de muncă. 

După anunţarea acestor reforme, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a decis la 8 noiembrie că statul Qatar nu încalcă drepturile angajaţilor şi a clasat plângerea care îl viza. 

Angajamentul luat de Qatar survine în plină criză care îl opune Arabiei Saudite şi aliaţilor acesteia, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, care îl supun unui boicot politic şi economic. 

Potrivit ministrului Nouaimi, 'angajamentul Qatarului nu se opreşte aici', ci este 'unul pe termen lung, în care vom aduce noi îmbunătăţiri' ale condiţiilor pentru muncitorii migranţi.

AGERPRES