Gabriela Firea este în prezent una dintre cele mai active prezențe pe scena politică. Ea este prima femeie care a reușit să câștige pentru prima oară în istorie alegerile pentru funcția de primar.

Înainte de a face pasul spre politică, Gabriela Firea a lucrat ca reporter la săptamânalul „Pur și simplu“ din Bacău. Era la începutul anilor 1990. A venit apoi la Cotidianul Azi din București. A urmat apoi calea radioului și s-a dus la Radio Contact.

Următoarea etapă a reprezentat-o televiziunea. Firea a lucrat la Televiziunea Română ca realizator de reportaje economice, în special financiar–bancare, editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator-moderator al emisiunii „Ediție Specială” și Realizator-moderator al rubricii „Știrea Zilei”.

Actualul primar al Capitalei a ieșit o perioadă din zona presei și a activat pe partea de consultanță politică. Ea a fost consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, iar în perioada februarie-decembrie 1999 s-a dus purtător de cuvânt al Guvernului și Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu.

Anul 2001 a însemnat revenirea în mass-media. În 2001 a intrat în trustul de presă Intact. A fost redactor și prezentator al emisiunii „Observator”, precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și a l emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3. A condus revista Săptămâna Financiară și s-a aflat la conducerea firmei Intact Advertising, o agenție de organizare evenimente și publicitate. A fost și director general al ziarului Financiarul și al revistei Felicia.