Discursul de deschidere a fost rostit de Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Principalul obiectiv al Forumului constă în analiza direcțiilor de activizare a colaborării, în crearea de platforme de colaborare și schimb al rezultatelor acestei colaborări. De asemenea, vor fi analizate aspecte cheie, precum infrastructura comunicațiilor, colaborarea economico-comercială, investițiile industriale, energie și resurse, asistență financiară, protecția mediului înconjurător.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului de colaborare internațională ”One belt, one road” președintele Republicii Kazahstan a participat la o serie de întâlniri de afaceri cu liderii altor state.

Nazarbayev l-a salutat pe președintele Chinei, Xi Jinping, și l-a felicitat cu ocazia deschiderii încununate de succes a Forumului.

Nursultan Nazarbayev a discutat cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și cu președintele Turciei, Regyp Erdogan, cu care a analizat rezultatele obținute în urma rundei de negocieri privind problema Siriei, încheiate de curând la Astana. Enumerând rezultatele procesului de la Astana, R. Erdogan a subliniat importanța acestuia pentru continuarea dialogului privind problema siriană la Geneva.

În plus, Șeful statului a făcut schimb de opinii cu președinții R. Belarus, A. Lukashenko, și al Uzbekistanului, Sh. Mirzieev, cu prim-miniștrii Pakistanului, N. Sharif, și al Malaesiei, N. Razak, cu președintele Forumului Economic Mondial, K. Schwab.

De asemenea, Nursultan Nazarbayev a avut o discuție cu Secretarul general al ONU, A. Guteress, care și-a reiterat intenția de a participa la summit-ul SCO (organizația pentru Cooperare de la Shanghai), care va fi organizat în curând la Astana.

Pe parcursul discuțiilor cu Președintele R. Kazahstan, Premierul Spaniei, M. Rajoy, a confirmat participarea Regelui Spaniei la expoziția internațională ”EXPO-2017”.

În aceeași zi, Nazarbayev a participat la o întâlnire cu Președintele RPC, Xi Jinping.

 

Consider că Forumul va deveni unul dintre evenimentele importante din acest an, derulate la nivel mondial. Intervenția Dvs. de astăzi a fost una plină de substanță și a oferit un răspuns la multe aspect ale colaborării interstatale. ”One belt, one road” reprezintă o nouă paradigmă, o schema de colaborare la un nou nivel – a declarat președintele R. Kazahstan.

În această zonă există peste 60 de state care însumează 45% din populația lumii. Colaborarea bilaterală și multilaterală dintre kazahstan și RPC a devenit un etalon, alte țări putând învăța de la noi, – a declarat Șeful Statului.

Președintele Republicii Kazahstan a remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării relațiilor dintre cele două state și și-a exprimat convingerea în consolidarea acestora la nivel mai înalt.

În plus, părțile au analizat aspectele asigurării securității regionale și cibernetice precum și probleme actuale de pe agenda internațională.

Xi Jinping i-a mulțumit lui Nursultan Nazarbayev pentru contribuția R. Kazahstan la procesul de soluționare a conflictului din Siria.

Președintele RPC a subliniat succesul programului ”Nurly zhol”, precum și caracterul actual al inițiativei internaționale ”Reuniunea privind colaborarea și măsurile de încredere din Asia” (SVMDA).

Liderul RPC și-a confirmat disponibilitatea de a vizita R. Kazahstan în cadrul unei vizite oficiale, de a participa la summit-ul SCO și la deschiderea expoziției internaționale specializate ”EXPO-2017”.

De asemenea, șefii de stat au analizat o serie de aspect ale colaborării bilaterale. De o atenție deosebită s-au bucurat temele creșterii schimbului comercial și a colaborării în domeniul industrial, al inovațiilor, transporturilor și energiei.

De asemenea, Nursultan Nazarbayev  s-a întâlnit cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.