Într-un interviu acordat postului de televiziune France24, acesta a spus că armata rusă va pierde războiul actual, iar eșecul militar îl va afecta grav pe Vladimir Putin.

„Niciun dictator care a pierdut un război nu poate rămâne la putere”, a explicat Ilya Ponomarev.

Acesta susține că o schimbare a regimului politic din Rusia poate avea loc fie prin revolta populației ruse, fie printr-o lovitură de stat orchestrată de cercul restrâns al lui Vladimir Putin.

Potrivit spuselor sale, acum, Vladimir Putin vrea să obțină o victorie minimală prin anexarea sudului și estului Ucrainei pentru a-și salva imaginea publică. Ilya Ponomarev susține că eșecurile militare din Kiev demonstrează incompetența armatei ruse.

De asemenea, acesta a explicat că există posibilitatea ca, pe măsură ce soldații ruși se retrag din orașele ucrainene, să apară dovezi ale crimelor de război, așa cum s-a întâmplat în Bucea și în Borodyanka.

Ilya Ponomarev a fost membru al Dumei de Stat din Rusia. În 2014, acesta a fost singurul politician rus care a votat împotriva anexării Peninsulei Crimeea. După aceea, el a fost victima unei campanii extinse de defăimare, fiind nevoit să fugă din Rusia în 2016, refugiindu-se în Ucraina. În prezent, Ilya Ponomarev susține armata ucraineană, luptând împotriva invadatorilor ruși.

Deși președintele rus continuă conflictul militar din Ucraina, poporul rus este conștient de agresiunile ilegale ale armatei ruse, iar majoritatea oamenilor susțin acum armata ucraineană.

Rusia susține Ucraina! Vladimir Putin a fost trădat de poporul rus

Legiunea „Rusia Liberă”, o divizie de voluntari ruşi care s-au alăturat armatei ucrainene în conflictul militar împotriva Rusiei, susține că primeşte zilnic sute de cereri de la cetăţeni ruşi ce doresc să lupte împotriva armatei ruse, informează dialog.ua.

Într-un mesaj video postat pe Telegram, Legiunea „Rusia Liberă” le transmite soldaților ruşi şi concetăţenilor cu experienţă militară să se alăture diviziei de voluntari pentru a aduce victoria Ucrainei şi pentru a eliberare Rusia de regimul dictatorial condus de Vladimir Putin.

Legiunea  „Rusia Liberă” susține că declaraţiile din spațiul public ale autorităţilor ruse despre „operaţiunea specială” din Ucraina sunt o farsă proastă.

„De fapt, aceasta este o invazie la scară largă a teritoriului Ucrainei, care presupune distrugerea oraşelor, distrugerea populaţiei civile, a întregii infrastructuri a ţării”, a declarat un lider al legiunii respective. Acesta a spus că a văzut cu proprii ochi crimele de război comise de armata rusă în orașele ucrainene Irpin, Bucea şi Hostomel.

„Am luat decizia pentru mine, ca mulţi alţii, să mă alătur legiunii Rusia Liberă, pentru a-mi proteja ţara de regimul Putin, de această fărădelege… Pentru ca ei (ruşii – n.r.) să nu trăiască în frică în ţara lor, să poată vorbi liber, pentru ca populaţia să trăiască în pace”, a adăugat acesta.

Legiunea „Rusia Liberă” primește zilnic aproximativ 300 de cereri de aderare la grupul de voluntari.

„Acest lucru se poate face fie în Ucraina, contactând Forţele Armate Ucrainene, fie pe teritoriile ţărilor terţe, la ambasada Ucrainei. Cu cât războiul se termină mai repede, cu atât vor muri mai puţini, în primul rând, civili, precum şi militari ai Ucrainei şi ai Federaţiei Ruse”, a completat divizia respectivă.