Președintele Vladimir Putin a declarat ca doborarea de catre Turcia a unui avion militar rusesc a fost o crimă de război și că Kremlinul va pedepsi Ankara cu sancțiuni suplimentare. Semnalul dat de liderul de la Kremlin este ca incidentul ar fi de lungă durată și cu consecinte grave.

La cateva minute după ce Putin a terminat de vorbit, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca Moscova intrerupe discuțiile cu Ankara cu privire la conducta de gaz Turkish Stream, o mutare simbolica conceput pentru a sublinia furia Kremlin-ului.

Putin, care a făcut aceste comentarii joi în timpul discursului sau anual in fata natiunii, a spus ca Rusia nu va uita incidentul din 24 Noiembrie, pe care continua să-l considere „o trădare teribilă”.

"Noi nu intentionam să ne angajam în operațiuni militare cu Turcia", a declarat Putin, după ce a cerut un moment de reculegere pentru cei doi militari ruși uciși in incident, precum și pentru victimele ruse ale terorismului.

"Dar dacă cineva crede că a comis această crimă de război îngrozitoare, uciderea poporului nostru si apoi scapa cu o serie de măsuri cu privire la rosiile lor sau anumite limite de constructii si alte sectoare, se insala amarnic."

Turcia va avea motiv sa regrete acțiunile sale "de mai multe ori", a spus Vladimir Putin, promițând ca  acțiunile represive ale Rusiei nu ar fi nici isterice, nici periculoase.

Retorica lui Putin zdrobeste speranțele privind orice apropiere timpurie și aprofundeaza o ruptură între cele două țări.

"Se pare că Allah a decis să pedepsească clica la guvernare in Turciei lipsind-o de înțelepciune și judecată", a spus Putin, preluat de Business Insider.

“Noi măsuri restrictive împotriva Turciei ar putea urma şi o serie de acorduri cu această ţară ar putea fi revizuite după discursul susţinut de preşedintele Vladimir Putin în faţa celor două camere reunite ale parlamentului rus”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Aleksei Puşkov, informează agenţia de presă RIA Novosti, citata de Agepres.

“Putin a arătat că orice stat care se gândeşte să adopte o atitudine ostilă faţă de Rusia trebuie să înţeleagă la ce urmări va duce acest lucru, iar urmările vor fi foarte serioase. Vor fi, probabil, noi măsuri restrictive împotriva Turciei, vor fi revizuite o serie de acorduri ce fuseseră încheiate anterior”, a spus Puşkov.

Potrivit parlamentarului rus, de la statutul unei ţări cu un climat turistic, economic, politic şi investiţional favorabil, Turcia a ajuns “la vârful extrem al adversităţii faţă de Rusia”. “Oare a meritat acel foc de armă singular cele 10 miliarde de dolari pe care îi va pierde acum Turcia? La acest lucru ar trebui să se gândească cei de la Ankara şi din alte ţări”, a avertizat politicianul rus.

În opinia sa, turcii “pur şi simplu au fost stăpâniţi de iritare din cauza operaţiunii militare ruse” în Siria. “Acesta a fost, desigur, un pas foarte minuţios gândit şi Putin a dat de înţeles că pentru acest gest se va plăti un preţ extrem de ridicat. Care va fi acest preţ, vom vedea în următoarele luni”, a conchis Aleksei Puşkov.