Vladimir Putin surprins chiar în noapte de Înviere

Vladimir Putin s-a alăturat slujbei de Înviere alături de o mulțime de credincioși din Moscova.

Capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, a oficiat slujba. El este cunoscut ca un susținător puternic al liderului rus și al politicii sale în Ucraina.

Vladimir Putin, îmbrăcat într-un costum întunecat, o cămașă albă și o cravată roșie închisă, a fost surprins în filmări în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Alături de el a fost și primarul Serghei Sobianin. Ambii țineau în mână câte o candelă aprinsă de culoare roșie.

Putin s-a închinat de mai multe ori în timpul slujbei, care a început sâmbătă seara și s-a încheiat în primele ore ale dimineții de duminică.

Atunci când patriarhul Kirill a rostit „Hristos a înviat!”, Putin s-a alăturat celorlalți credincioși, răspunzând: „Adevărat a înviat!”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse speră că Dumnezeu va opri războiul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a susținut ferm războiul din Ucraina, care a intrat deja în al treilea an.

De când Putin a dat ordinul de invazie în țara vecină în februarie 2022, zeci de mii de oameni au fost uciși. Milioane și-au părăsit casele.

La slujba de Înviere, patriarhul rus s-a rugat pentru protejarea „granițelor sfinte” ale Rusiei. El speră că Dumnezeu va opri „luptele interne” dintre Rusia și Ucraina.

Credincioșii ortodocși, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă, urmează calendarul iulian și sărbătoresc Paștele în acest weekend. Majoritatea bisericilor occidentale au sărbătorit marea sărbătoare pe 31 martie.

Patriarhul Kirill, Vladimir Putin
Sursă: Dreamstime

Putin este prezent mereu la slujbe

Putin este prezent mereu la slujbele din timpul marilor sărbători bisericești. De exemplu, de Crăciun, el obișnuiește să participe la slujbe în biserici mai mici, în afara Moscovei.

În timpul Paștelui, el merge în mod tradițional la Catedrala Hristos Mântuitorul, o clădire reconstruită în perioada post-sovietică, devenind un simbol al relației strânse dintre stat și Biserica Ortodoxă.

Biserica rusă, sub conducerea patriarhului Kirill, a luat măsuri severe împotriva disidenței interne. Un preot a fost exclus din biserica sa pentru că a refuzat să se roage ca Dumnezeu să îndrume Rusia spre victoria asupra Ucrainei, în timp ce un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției care a decedat într-o colonie penitenciară din regiunea arctică în februarie.