”Odată, serviciile noastre secrete au detectat contacte directe între luptătorii de gherilă din Caucazul de Nord şi reprezentanţi ai serviciilor secrete americane în Azerbaidjan', a declarat liderul de la Kremlin. Putin a adăugat că, la 10 zile după ce aceste date au fost comunicate Washingtonului, serviciile secrete ruse au primit o scrisoare din partea colegilor americani în care se spunea: 'Am menţinut şi vom menţine relaţii cu toate forţele de opoziţie ruse'.

Din câte se vede, a susţinut Putin, în Occident considerau că 'dacă cineva acţiona pentru a destabiliza principalul rival geopolitic, care pentru ei a fost întotdeauna Rusia, acest lucru ar fi în favoarea intereselor lor'. 'Dar n-a fost aşa', a subliniat preşedintele rus, remarcând că teroriştii se întorc mereu împotriva celor care – din considerente politice sau pentru a soluţiona chestiuni geopolitice – îi sprijină.

Putin a mai spus că, în urmă cu 15 ani, 'lumea a decis că Rusia va înceta să mai existe şi că unicul semn de întrebare se referea la momentul în care acest lucru se va petrece şi care vor fi consecinţele'. În opinia preşedintelui rus, speranţele sovieticilor potrivit cărora eliminarea barierelor ideologice, odată cu căderea comunismului, va transforma Rusia în parte a lumii occidentale nu s-au justificat. 'Cu toţii aveam iluzii', a recunoscut Putin, adăugând că 'există interese geopolitice care n-au nimic de-a face cu ideologia'.

Declaraţiile şefului statului rus sunt incluse într-un documentar difuzat de Rossia 1 cu prilejul împlinirii a 15 ani de la prima învestitură ca preşedinte a lui Vladimir Putin.  (Sursa: Agerpres)