Cu o săptămână înainte de începerea întâlnirilor diplomatice intensive cu privire la comasarea de trupe ruse la granița cu Ucraina, oficialii americani și ucraineni au urmărit cum Rusia începea să-și golească ambasada din Kiev de angajați, transmite New York Times.

Zeci de angajați ai ambasadei Rusiei, evacuați din Ucraina

Pe 5 ianuarie, 18 persoane – majoritatea copiii și soțiile diplomaților ruși – s-au urcat în autobuze pentru un drum de 15 ore până acasă la Moscova, potrivit unui înalt oficial de securitate ucrainean. În următoarele zile au urmat încă aproximativ 30 de persoane, de la Kiev și consulatul de la Lviv, în vestul Ucrainei. Diplomaților din alte două consulate ruse li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a spus oficialul de securitate, aflat sub protecția anonimatului.

Reducerea numărului de angajați de la ambasada Rusiei poate fi parțial propagandă, parțial pregătire pentru un conflict care se profilează sau parțial simulare, spun oficialii ucraineni și americani. Ar putea fi însă toate trei la un loc, scrie sursa citată.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că ambasada din Kiev funcționează normal, în ciuda amenințărilor la adresa diplomaților ruși și a familiilor acestora.

„Din nou, în ciuda provocărilor și a comportamentului agresiv al radicalilor locali, repet că misiunile noastre funcționează ca de obicei”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria V. Zakharova.

Exercițiul ruso-belarus i-a speriat pe ucraineni

În tot acest timp, convoaie enorme de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să vină spre vest din Rusia și se pare că se îndreaptă spre granița cu Ucraina.

Aleksandr G. Lukashenko, liderul autoritar al Belarusului, a anunțat luni că forțele și echipamentele ruse au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la marginea de vest a Belarusului, lângă Polonia și Lituania, două țări NATO și de-a lungul graniței cu Ucraina, care s-ar putea dovedi o cale spre invazie.

Exercițiul a primit un nume care sună foarte american: Allied Resolve. Dar la Kiev, oficialii ucraineni se așteaptă pe deplin ca trupele ruse dislocate în Belarus pentru aceste exerciții să rămână pe termen nelimitat, expunând astfel Ucraina unor posibile atacuri din nord, est și sud.

„Vom fi înconjurați pe deplin”, a spus înaltul oficial de securitate ucrainean.

La Washington, oficialii americani consideră că Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina. Ei îl descriu pe liderul de la Kremlin ca fiind mai mult ca un tactician decât un mare strateg și cred că el cântărește constant o mulțime de factori. Printre aceștia se numără cât de bine ar putea rezista în fața sancțiunilor asupra băncilor și industriei Rusiei și dacă cererile sale ca Ucraina să nu mai vireze spre NATO – și ca NATO să înceteze să se extindă spre Rusia – primesc suficientă atenție.