Străzile din Republica Centrafricană sunt împânzite de materiale de propagandă care proclamă prietenia cu Rusia iar noii recruți din armata sunt antrenați în rusă, de ruși, folosind arme rusești, relatează CNN.

Campania dusă de Rusia nu este însă una directă. Rușii se folosesc de mercenari dar și de o campanie de PR inteligentă pentru a răspândi influența Moscovei, a-și învinge rivalii din zonă și pentru a se impune din nou ca un jucător important de pe scena internațională în regiune.

Conform unei investigații CNN, această campanie din inima Africii e sponsorizată de Evgeny Prigozhin, un oligarh într-atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“. Acesta este și unul dintre cei care a primit sancțiuni din partea SUA pentru fondarea agenției ce s-a ocupat de intervenția rusească în favoarea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale 2016 din SUA.

Prigozhin se ocupă de finanțarea antrenării recruților din armata statului african ce este efectuată de către 250 de mercenari ruși. În schimbul acestui lucru, primește concesii generoase pentru a explora și exploata minele de diamante și aur.

De asemenea Prigozhin ar fi unul dintre principalii actori din spatele Wagner, o bandă de astfel de mercenari ce a avut un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei.

Martorul CNN este un mercenar rus ce vorbește pentru prima dată despre viața sa într-o armată secretă care nici măcar nu există din punct de vedere oficial. Acesta a luptat în Cecenia împotriva rebelilor separatiști dar și în Siria pentru sprijinirea regimul lui Bashar al-Assad.

Plata pentru toate serviciile sale a fost făcută de Wagner. „E vorba de o unitate militară care face tot ce dictează Putin”, adaugă el. O acuzație pe care Kremlinul o neagă.

Vladimir Putin declara în iunie despre campania din Siria că „acești oameni își riscă viața pentru a contribui la lupta împotriva terorismului. Aici nu e vorba de statul rus sau de armata rusă”.

Analiștii sunt convinși, însă, că e imposibil ca Wagner să existe fără aprobarea lui Putin. Taberele de antrenament ale unității se află în Molkino, în sudul Rusiei, atașate unei baze a forțelor speciale și păzite de forțe regulate ale armatei ruse.

În Republica Centrafricană, baza de operațiuni a mercenarilor se află pe locul unui palat prezidențial abandonat la Berengo, la două ore de capitala Bangui.

Unul dintre cei intervievați a fost Valery Zakharov, fost ofițer de informații care și-a petrecut o mare parte din ani ’90 în Cecenia, iar acum se ocupă de antrenamentele mercenarilor.

„Rusia se întoarce în Africa. În epoca sovietică, prezența noastră era considerabilă pe continent, iar acum ne întoarcem în aceeași poziție. Încă avem conexiuni, încercăm să le restabilim”, a declarat Zakharov.

Zakharov îi numește pe instructori „rezerviști” și nu-și poate explica cine i-a trimis, de ce și cine îi plătește. Până și prezența sa în țara africană e greu de explicat, însă Zakharov insistă că este consilier de securitate al președintelui Republicii Centrafricane.

De asemenea insistă că nu l-a cunoscut niciodată pe Prigozhin și că Wagner nu operează în țara africană.

„La ce, mai exact, vă referiți când spuneți «Wagner»? La compozitor?”, încearcă Zakharov să facă o glumă – „Din punct de vedere legal, Wagner nu există, deci vom consideră că nu există. În legătură cu Republica Centrafricană, la acest moment nu există aici vreo operațiune a vreunei astfel de armate private“.

Există însă documente ce atestă că Prigozhin l-a plătit pe Zakharov, prin firmele sale, cel puțin o dată, în iulie 2018. Mai mult, pentru serviciile sale în Republica Centrafricană, Prigozhin a primit drepturi de explorare pentru 7 mine de aur și diamante.

Firmele oligarhului se ocupă însă nu numai de finanțarea și pregătirea trupelor de mercenari. Conștienți de existența jurnaliștilor pe urmele lor, rușii au publicat un material de propagandă în care încercau să discrediteze informațiile care urmau să apară în presă.

Presa din Rusia nici nu se poate apropia de aceste subiecte însă. Trei jurnaliști ruși au fost asasinați după ce au început să investigheze legăturile statului rus în Africa, în mod specific ale Wagner.

Rușii se folosesc de vechi legături și de interesele oligarhilor pentru a-și spori puterea și înfluența în Africa, în timp ce SUA și foștii stăpânitori coloniali se retrag treptat. Moscova are astfel peste 20 de acorduri militare în Africa iar Prigozhin și bandele sale de mercenari ajută la preluarea Africii de către Imperiul lui Putin.