Săptămâna trecută, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat că Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, deocamdată, guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens. 

'Avem nevoie de garanţii în scris din partea Comisiei Europene că toate rutele, inclusiv cea potenţială prin Turcia, nu doar că vor fi realizate, dar că vor deveni şi o prioritate pentru sprijinul CE. Dacă partenerii turci ai Gazprom ne aduc un document de acest tip, putem continua. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat până acum', a declarat Putin, în conferinţa sa de presă anuală. 

De asemenea, Putin a spus că decizia Rusiei de a participa la construcţia centralei de la Akkuyu (Turcia) va fi luată numai pe baza unor factori comerciali. 
'Chestiunile care ţin de acest proiect ar trebui decise la nivelul companiilor. Nu vom face un singur pas care să dăuneze intereselor noastre economice', a spus liderul rus. 

În 2011, Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megawaţi, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Iniţial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019, dar obstacolele din partea autorităţilor de reglementare au încetinit progresul proiectului. 

Turcia şi Rusia trec prin cea mai gravă criză diplomatică de la Războiul Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât pe 24 noiembrie de armata turcă. 

Sursa: Agerpres