ora11:30 Vladimir Putin a depus jurământul pe Constituţia rusă, redevenind astfel preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat.

"Jur, în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse, să respect drepturile şi libertăţile poporului şi ale cetăţeanului", a afirmat el, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Kremlin. Cu mâna dreaptă pe Constituţie, el a depus jurământul în faţa a 3.000 de invitaţi, după care a fost intonat imnul rus.

Anterior, preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Dmitri Medvedev, a pronunţat ultimele cuvinte în calitate de şef al statului:  "Sunt bucuros astăzi că Vladimir Putin devine preşedinte, este un om cu experienţă şi un lider puternic", an afirmat el.
Ceremonia de învestire a şefului statului se desfăşoară în trei săli ale Marelui Palat al Kremlinului. La intrare, preşedintele ales a primit raportul directorului administrativ al Kremlinului, apoi a urcat pe scara pentru festivităţi, a străbătut câteva încăperi şi a ajuns în sala Sfântului Andrei, unde a fost adus steagul Rusiei şi emblema prezidenţială.

La 10:55 (ora României), Vladimir Putin era escortat de 10 motociclete către Kremlin.

Rămâi pe capital.ro pentru a afla mai multe detalii despre ceremonie

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale organizate la începutul lunii martie în Rusia, acesta fiind al treilea mandat al lui Putin. În Rusia, şase televiziuni vor transmite în direct ceremonia, vor fi difuzate proiecte speciale, dedicate liderului forte al Rusiei. Este pentru prima dată în istoria contemporană a Rusiei când se acordă o atât de mare atenţie preluării atribuţiilor preşedintelui, informează Agerpres, citând presa rusă.
<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/RXjIleVWPQI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pentru filmarea evenimentului vor fi utilizate elicoptere, "camere zburătoare", tehnică specială unică, menţionează Utro. Politologi, sociologi şi oameni de cultură vor fi solicitaţi să facă bilanţul precedentului mandat prezidenţial şi să vorbească despre aşteptările pe care le au de la următorul.

Învestirea lui Putin va fi primul fenomen politic din Rusia, pe care YouTube îl va transmite în direct, menţionează Rossiiskaia Gazeta. Unul dintre cele mai populare evenimente urmărite de utilizatorii serverului YouTube a fost cununia prinţului William cu Kate Middleton, vizionată de peste 100 de milioane de persoane.

Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Rusiei pe 4 martie, după alte două mandate deţinute în perioada 2000-2008. Pentru că legea fundamentală a Rusiei nu-i permitea să candideze pentru al treilea mandat consecutiv, în 2008 el l-a susţinut pe Dmitri Medvedev ca succesor al său la Kremlin, dar a continuat să fie cel mai influent om politic din Rusia din postul de premier.

După o pauză de patru ani, Constituţia îi dă dreptul să revină la cea mai înaltă funcţie din stat, el urmând să fie învestit pe 7 mai. Între timp, durata mandatului şefului de stat a fost prelungită de la patru la şase ani.

Sursa: Agerpres