Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi un apel la reţinere părţilor beligerante în conflictul din regiunea disputată Nagorno-Karabah, în cadrul unei convorbiri cu premierul armean Nikol Pashinyan, potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, relatează Reuters, conform Agerpres.

Putin a subliniat necesitatea urgentă a unei încetări a focului şi ca toate părţile să ia măsuri pentru o dezescaladare a crizei, a indicat Kremlinul.

Armenia şi Azerbaidjanului au fost duminică în pragul războiului după noi lupte care au făcut cel puţin 24 de morţi şi peste o sută de răniţi între forţele azere şi regiunea separatistă Nagorno-Karabah, sprijinită de Erevan. Beligeranţii s-au acuzat reciproc de declanşarea acestor lupte care au făcut morţi în rândul civililor şi militarilor.

Un conflict major implicând Erevan şi Baku ar putea antrena intervenţia puterilor în concurenţă în regiunea Caucazului, Rusia şi Turcia.

Kremlinul a îndemnat Turcia să se abțină

Kremlinul a îndemnat marţi Turcia să se abţină de a „turna gaz pe foc” în situaţia şi aşa incandescentă din Nagorno-Karabah şi să acţioneze în favoarea păcii în enclavă, unde confruntări sângeroase reizbucnite între separatiştii armeni şi armata azeră s-au soldat cu aproape 100 de morţi de duminică până în prezent, conform unui bilanţ AFP,

Surse independente susţin însă că numărul pierderilor umane, inclusiv civili, ar fi mai mare de ambele părţi.

„Chemăm toate ţările, mai ales ţările noastre partenere, cum ar fi Turcia, să facă tot posibilul pentru a se ajunge la o încetare a focului şi la o reglementare paşnică a conflictului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De la începutul confruntărilor, duminică, în această enclavă separatistă azeră, populată de o majoritate de etnici armeni, Turcia, aliată a Azerbaidjanului, şi-a exprimat public susţinerea pentru Baku, care încearcă să preia controlul cu forţa asupra Nagorno-Karabah.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Armeniei – care sprijină enclava din punct de vedere politic, economic şi militar – să pună capăt ‘ocupaţiei în Nagorno-Karabah’ şi a promis că Ankara va rămâne ‘alături’ de Baku ‘prin toate mijloacele’.