"Din câte ştiu, Ecuadorul s-a adresat autorităţilor suedeze pentru a primi garanţii că Assange nu va fi predat de către Suedia Statelor Unite. Nici o garanţie nu a fost oferită până în prezent. Acest lucru ne face să credem că este o afacere politică", a afirmat Putin.

Totodată, el a criticat ceea ce a numit un "dublu standard" al autorităţilor britanice, care au decis să-l extrădeze pe Assange către Suedia, făcând aluzie la cetăţenii ruşi şi opozanţi ai regimului său care au obţinut azil politic în Marea Britanie, cum ar fi miliardarul Boris Berezovski sau fostul emisar cecen Ahmed Zakaiev.

"Cei care au mâinile pătate de sânge, care au luptat cu arma în mână împotriva noastră şi au ucis se ascund în Marea Britanie. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă noi am ascunde aici combatanţi ai Armatei republicane irlandeze, de exemplu", le-a transmis Putin autorităţilor britanice, potrivit afirmaţiilor sale în interviul menţionat.

Liderii ruşi şi-au exprimat de mai multe ori simpatia pentru Julian Assange, care a lucrat şi pentru publicaţia Russia Today. "De ce a fost trimis Assange în închisoare? Asta înseamnă democraţie?", se întreba Putin în luna decembrie 2010. Preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, afirma că "cinismul aprecierilor şi raţionamentelor" americane au fost dezvăluite datorită website-ului Wikileaks.

Australianul Julian Assange s-a refugiat în luna iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea sa din Marea Britanie către Suedia, unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale. El se teme că autorităţile de la Stockholm l-ar putea preda celor americane, deranjate de publicarea a mii de telegrame diplomatice confidenţiale pe Wikileaks. Assange a primit ‘azil diplomatic’ din partea Ecuadorului, dar nu poate să părăsească ambasada acestei ţări pentru că ar risca să fie arestat. Guvernul de la Quito poartă în prezent negocieri cu Marea Britanie şi cu Suedia pentru a rezolva acest caz.
Sursa: Agerpres