„Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat”, a exclamat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Die Zeit.

Acesta susține că există lideri politici care urmăresc atenți evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina, intenționând să-și atace vecinii, dacă agresiunile militare ruse se vor extinde și-n alte țări europene.

De aceea, „apărarea Ucrainei este în realitate o acţiune globală împotriva războiului care să descurajeze posibili atacatori în alte părţi ale lumii”, a spus Volodimir Zelenski.

Întrebat de jurnaliști despre oferta americană de a fi evacuat împreună cu familia sa din Ucraina, Volodimir Zelenski a spus că rămâne la Kiev „împreună cu poporul”.

„Dorm puţin, beau multă cafea şi am multe discuţii şi negocieri”, a spus acesta.

Zelenski, nemulțumit de sancțiunile occidentale asupra Rusiei

Acesta a adăugat că echipamentul militar trimis în Ucraina nu este suficient, fiind nevoie de un efort suplimentar pentru a opri „barbaria” armatei ruse, pe care o acuză de crime de război.

„Dacă sancţiunile (împotriva Rusiei) ar fi fost de ajuns, atunci ofensiva s-ar fi terminat până acum”, a reproşat Zelenski țărilor occidentale, pe care le-a acuzat că achiziționează continuu petrol şi gaze naturale din Rusia.

Acesta a solicitat, din nou, un embargou economic total împotriva Rusiei şi excluderea tuturor băncilor ruse din SWIFT, precum şi implementarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, însă Occindetul refuză continuu solicitările respective întrucât este dependentă de produsele energetice şi materii prime din Rusia. În plus, Occidentul urmărește să evite un conflict militar direct cu Rusia.

Începe sau nu războiul nuclear? Volodimir Zelenski: Ameninţarea lui Putin denotă mai degrabă slăbiciune

Întrebat de jurnaliști despre amenințările ruse privind folosirea armelor nucleare, preşedintele ucrainean susține că totul este o „cacealma”, care „denotă mai degrabă slăbiciune.”

„Ameninţarea lui Putin (cu armele nucleare) denotă mai degrabă slăbiciune. Cine ameninţă cu folosirea armelor nucleare o face numai dacă nimic altceva nu mai funcţionează. Una este să fii un asasin şi alta este să fii un sinucigaş”, a declarat acesta.

Reamintim că acesta a oferit un nou interviu în care spune că nu dorește să fie un președinte care se roagă în genunchi pentru ca țara sa să fie membră a Alianței Nord-Atlantice. Volodimir Zelenski mai spune că și-a temperat cererea privind acest subiect.

Volodimir Zelenski dă înapoi: Mi-am temperat cererea privind aderarea la NATO. Președintele Ucrainei este pregătit de un compromis

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în cadrul unui interviu difuzat mai apoi pe postul de televiziune american ABC News, că nu va mai insista cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. De asemenea, el spune că se declară pregătit să facă un compromis în ceea ce prevede statutul teritoriilor separatiste proruse Donețk și Lugansk. Amintim că înainte de începerea războiului, Vladimir Putin a recunoscut independența acestor două teritorii.

„În privinţa NATO, mi-am temperat poziţia în această problemă de o vreme, când am înţeles că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”, spune Volodimir Zelenski, care adaugă „Alianței Nord-Atlantice îi este frică de tot ceea ce este controversat şi de o confruntare cu Rusia”.

De asemenea, el a mai spus că nu vrea să fie președintele unei „țări care imploră în genunchi aderarea la NATO.”

Rusia nu este de acord ca Ucraina să intre în NATO

Moscova a declarat în nenumărate rânduri că vrea garanția că Ucraina nu va adera niciodată la această alianță menită de a apăra Europa de amenințarea reprezentată de URSS la începutul Războiului Rece.

Cu toate acestea, NATO s-a extins aproape de Rusia, iar liderul de la Kremlin consideră această extindere drept o amenințare. De asemenea, Vladimir Putin mai consideră amenințare și poziția aliaților occidentali în apropierea frontierei țării pe care o conduce.

Zelenski este deschis unui dialog

Având în vedere că Rusia a cerut Ucrainei să recunoască independența acelor două teritorii, Volodimir Zelenski a fost întrebat despre această revendicare și spune că este deschis unui dialog.

„Vorbesc despre garanţii de securitate. Cred că, în ceea ce priveşte aceste teritorii ocupate temporar”, „care au fost recunoscute doar de Rusia, putem discuta şi ajunge la un compromis privind viitorul acestor teritorii”, a declarat el, adăugând „ceea ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii care se află în aceste teritorii şi care vor să facă parte din Ucraina”.

Volodimir Zelenski insistă că această problemă este „mai complexă decât pur şi simplu să fie recunoscute” și spune că „acesta este alt ultimatum, iar noi respingem ultimatumurile. Ceea ce este necesar este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceapă să discute, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-o bulă”.