Putin a asistat la debutul lucrărilor în largul coastelor Mării Negre, la bordul navei Pioneering Spirit, capabilă să amplaseze conducte la o adâncime de până la doi kilometri.

Liderul de la Kremlin l-a sunat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a-și exprima satisfacția în legătură cu avansarea rapidă a lucrărilor, ce contrastează, chiar dacă el nu a făcut o comparație explicită, cu dificultățile întâmpinate de proiectele sale către Europa.

Proiectul energetic respectiv a fost făcut public la sfârșitul lui 2014, în același timp cu renunțarea, în plină criză ucraineană, la proiectul South Stream via Marea Neagră și Bulgaria, blocat de către Uniunea Europeană.

TurkStream, stagnat din cauza crizei diplomatice provocate de doborârea de către aviația turcă a unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă în noiembrie 2015, a fost relansat vara trecută după reconcilierea dintre Putin și Erdogan.

Estimat la șase miliarde de dolari, proiectul prevede construirea a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, prima urmând să fie finalizată din 2018 și cea de-a doua la sfârșitul lui 2019.

Agerpres