Rusia are noi condiţii pentru a pune capăt atacurilor în Ucraina, condiţii pe care le consideră „absolut minime”.

Cerinţele Rusiei pentru încheierea războiului

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, războiul din Ucraina, numit în continuare “operaţiune specială rusă” de către Moscova, ar trebuie să se încheie cu semnarea unor documente, care să abordeze chestiunile privind statutul neutru al Ucrainei, securitatea și legea privind limba rusă.

„În ceea ce privește dialogul intra-ucrainean, probabil că aceasta este încă treaba ucrainenilor.

După ce operațiunea noastră se va finaliza și se va încheia, sper, cu semnarea unor documente cuprinzătoare pe problemele pe care le-am menționat – problemele de securitate, statutul neutru al Ucrainei cu garanții ale siguranței acesteia.

Și, bineînțeles, aducerea cadrului legislativ privind limba rusă, învățământul rus și mass-media rusă într-o normă civilizată”, a declarat şeful diplomaţiei ruse sâmbătă, 19 martie, potrivit agenţiei TASS.

Vladimir Putin, de acord cu negocierile!

Ministrul rus de Externe a mai indicat că dialogul din Rusia şi Ucraina s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, însă acuză partea ucraineană că este „ţinută de mână” de către americani, care nu dau voie Ucrainei să fie de acord cu cerinţele „absolut minime” ale ruşilor.

„Zelenski a propus negocieri, a fost de acord președintele nostru.

Negocierile sunt în desfășurare, deși delegația ucraineană, în general, le-a început cu deservirea unui număr, apoi dialogul s-a îmbunătățit, deși se simte constant că delegația ucraineană este ‘ținută de mână’, cel mai probabil americanii nepermițând să fie de acord cu acele cerințe pe care le consider absolut minime.

Cu toate acestea, procesul este în derulare”, a mai declarat Lavrov.

Preşedintele Erdogan vrea să medieze o înţelegere. Ce i-a transmis Putin?

În acest context, informaţii vin şi din Turcia privind negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a discutat recent la telefon cu Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin i-a descris omologului său turc cerinţele ce trebuie îndeplinite înainte să se poată ajunge la o întâlnire Putin-Zelenski faţă în faţă.

„Prima este neutralitatea Ucrainei, adică renunțarea acesteia de la aderarea la NATO.

În al doilea rând, dezarmarea și garanțiile de securitate reciprocă în contextul modelului austriac.

În al treilea rând, procesul la care partea rusă îl numește „de-nazificare”. Eliminarea obstacolelor în calea utilizării pe scară largă a limbii ruse în Ucraina. Se înțelege că s-au înregistrat unele progrese în primele patru articole ale negocierilor în curs.

Este prea devreme să spunem că există un acord deplin sau că un acord este pe cale să fie semnat”, a declarat İbrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan.

Vladimir Putin a mai făcut două cereri care au fost „cele mai dificile probleme”, una fiind recunoașterea anexării Crimeei și a celor două „așa-zise” republici din Donbas.

Reprezentantul lui Erdogan a precizat că aceste ultimele două probleme „nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională”.

„Dacă se ajunge la un punct în primele patru articole și se ajunge la un acord, poate exista o discuție la nivelul liderilor cu privire la articolele al cincilea și al șaselea”, a declarat Kalin, adăugând că dacă negocierile vor avea loc, „ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului”.