Informaţii noi cu privire la eventuala încheiere a războiului din Ucraina, venite chiar de la vârful NATO!

Anunţul momentului din partea NATO: Vom mai avea câteva săptămâni de conflict

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, spune că nu se poate oferi deocamdată un orizont de timp pentru cât va mai dura conflictul din ţara vecină, însă este vorba de câteva săptămâni în plus, pentru că nu se observă o încetinire din partea Rusiei.

“Conflictul va mai dura. Avem informaţii, evaluăm şi anticipăm lucrurile. Aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile.

Nu pot spune cât de mult va mai dura, fiindcă depinde de mai mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancţiunilor. Probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omeneşti, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiaţi ucraineni, probabil că numărul va creşte.

Avem 6 milioane şi jumătate de persoane deplasate intern, în interiorul Ucrainei, probabil că numărul va creşte”, a declarat, sâmbătă, Mircea Geoană pentru Digi24.

“Să sperăm că în cele din urmă o formulă diplomatică şi politică va fi posibilă”

Numărul doi din NATO a precizat că speră că întregul război se va putea încheia, în cele din urmă, cu o soluţie diplomatică, iar preşedintele Putin nu va continua să persevereze în greşeala sa strategică.

“Să sperăm că în cele din urmă o formulă diplomatică şi politică va fi posibilă, dar deocamdată nu vedem din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului.

Este continuarea într-o greşeală strategică deja destul de gravă făcută de preşedintele Putin. Ne este teamă că va persevera în greşeală”, a adăugat Mircea Geoană.

Rusia înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu neapărat mesajul diplomaţiei”

Pe de altă parte, secretarul general adjunct al NATO a explicat că ruşii au blocat deja două treimi din trupe în Ucraina, astfel că nu se întrevad ameninţări la adresa flancului estic şi implicit a României.

“Peste două treimi din forţele surse sunt deja blocate în Ucraina. Vedem că vin întăriri din Armenia, Georgia, Siberia, din alte zone, dar, uitându-ne la numărul de trupe, la numărul de avioane, la numărul de nave, te uiţi la ce are NATO şi ce are Rusia acuma (…) Deci nu sunt riscuri la adresa securităţii noastre. (…)

Rusia, după cum vedem, înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu neapărat mesajul diplomaţiei. (…) Am activat planuri de apărare pentru toţi aliaţii pe Flancul Estic.

În clipa de faţă sunt peste 40.000 de militari sub comanda comandantului suprem aliat, avem sute de nave care stau practic în cer în permanenţă, avem sute de dispozitive, inclusiv elemente antirachetă care sunt foarte vigilente”, a mai declarat Mircea Geoană.