Record la nivel mondial pentru Turcia!

Podul pestre strâmtoarea Dardanele are 4,6 km lungime şi a costat 2,5 miliarde de euro

Vineri, 18 martie, această ţară a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume. Podul Canakkale 1915, construit peste strâmtoarea Dardanele din Turcia, este cel mai recent dintr-o serie de proiecte majore de infrastructură pe care s-a concentrat preşedintele Recep Tayyip Erdogan în ultimii 20 de ani, de când este la putere.

Podul leagă țărmul european de cel asiatic din Turciei şi a fost construit de firme turcești și sud-coreene cu o investiție de 2,5 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari). Acesta este cel mai lung pod suspendat din lume, relatează CNN.

Construcţia record are 4,6 km lungime și o distanță între piloni de 2 km. Este primul pod care se întinde peste strâmtoarea Dardanele de circa 60 de km, care leagă Marea Egee de Marea Marmara, practic Europa de Asia.

Preşedintele Erdogan şi pasiunea pentru megaproiecte

Astfel de megaproiecte au fost în centrul realizărilor lui Erdogan de când partidul său a ajuns la putere, în 2002. Pe listă mai regăsim un nou aeroport din Istanbul, tuneluri feroviare și rutiere pe sub strâmtoarea Bosfor din Istanbul și un pod peste aceasta.

„Aceste lucrări vor continua să asigure profit pentru stat timp de mulți ani”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la ceremonia de inaugurare, care a avut loc vineri, când Turcia a sărbătorit victoria navală a forţelor otomane la 18 martie 1915 asupra forțelor franceze și britanice în Dardanele, în timpul Primului Război Mondial (cunoscută şi drept Bătălia de la Gallipoli)

„Aceste proiecte au o pondere mare în a pune țara noastră în față în ceea ce privește investițiile, forța de muncă și exporturile”, a adăugat Erdogan.

În 2021, preşedintele Turciei a lansat ceea ce anterior a numit „proiectul său nebunesc”: un canal de 15 miliarde de dolari la Istanbul, paralel cu strâmtoarea Bosfor, menit să reducă presiunea asupra aglomeratei strâmtori.

Cu toate acestea, criticii liderului turc au pus sub semnul întrebării viabilitatea proiectului, având în vedere dificultățile economice ale Turciei, riscurile de mediu și opoziția publică.