Erdogan proclamă „Deceniul familiei”, ignorând impactul crizei economice asupra natalității

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat lansarea unei noi campanii cu miză demografică, desemnând perioada 2026–2035 drept „Deceniul familiei și al populației”. Inițiativa, făcută publică în cadrul Forumului Internațional al Familiei desfășurat la Istanbul, pare să răspundă îngrijorărilor tot mai mari privind declinul natalității din țară.

Cu această ocazie, liderul turc a reluat o retorică familiară, criticând vehement comunitatea LGBT, pe care a prezentat-o drept un factor destabilizator pentru valorile tradiționale și viitorul social al națiunii.

Natalitatea se află în cădere liberă și reprezintă un dezastru național

În cadrul Forumului Internațional al Familiei de la Istanbul, președintele turc a anunțat că intervalul 2026–2035 va fi dedicat consolidării familiei și sprijinirii populației, în contextul unui declin demografic îngrijorător.

„Declarăm perioada 2026-2035 ca fiind Deceniul familiei şi al populaţiei”, a afirmat şeful statului turc la deschiderea Forumului internaţional al familiei de la Istanbul.

Erdogan a semnalat că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (TÜİK), rata natalității din Turcia a ajuns pentru prima dată în istoria țării la un nivel alarmant de 1,48 copii per femeie — mult sub pragul de 2,1 necesar pentru menținerea echilibrului generațional — pe care l-a caracterizat drept un adevărat dezastru.

„Rata natalităţii din Turcia, pentru prima dată în istoria noastră, a scăzut la 1,48. Este un dezastru. Această cifră este cu mult sub pragul critic de 2,1” copii pe femeie, necesar pentru reînnoirea generaţiilor, a avertizat preşedintele Erdogan citând datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (Tüik).

„Ţara noastră se confruntă cu un mare pericol. De aceea am lansat un apel către toate familiile să aibă cel puţin trei copii”, a completat Ergodan.

Turcia
SURSA FOTO: Dreamstime

Criza economică, marele absent din discursul oficial

Turcia se confruntă cu o inflație severă, o monedă națională puternic devalorizată și dificultăți economice care afectează în mod direct capacitatea familiilor tinere de a avea copii. Cu toate acestea, președintele Erdogan a respins ideea că aceste probleme ar sta la baza scăderii natalității.

În ciuda argumentelor formulate de opoziție, care asociază declinul demografic cu criza economică persistentă, liderul de la Ankara a evitat să recunoască o astfel de legătură, preferând să atribuie scăderea fertilității unor factori independenți de contextul financiar actual.

„Scăderea ratei natalităţii în Turcia nu se datorează problemelor punctuale ale economiei. Pe măsură ce nivelul de prosperitate creştea, rata noastră de fertilitate începea să scadă”, a subliniat Recep Tayyip Erdogan.

O agendă conservatoare în fața realităților sociale și comunitatea LGBT ca țap ispășitor

Criticii consideră inițiativa „Deceniului familiei” drept o manevră simbolică, menită să mascheze lipsa de soluții economice și sociale reale. Într-o societate tot mai divizată, apelul la valori tradiționale riscă să amplifice polarizarea și să împingă în plan secund problemele sistemice cu care se confruntă milioane de cetățeni.

Preşedintele Erdogan a denunţat din nou vineri „flagelul” şi „perversiunea LGBT”; persoanele homosexuale şi transgender au devenit ţinta sa recurentă în timpul campaniei din 2023.

„Lupta împotriva perversiunii LGBT este o luptă pentru libertate, demnitate şi pentru a salva viitorul umanităţii”, a declarat el