Aderarea Turciei la UE, blocată din cauza regresului democratic

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE) trebuie să rămână înghețat din cauza regresului democratic, scrie într-un raport adoptat miercuri, 6 mai 2025, de membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, Franța. Raportul a fost adoptat cu 367 de voturi PRO, 74 de voturi CONTRA și 188 de abțineri.

În acel raport scrie că importanța geopolitică și strategică a Turciei nu poate compensa regresul democratic al Guvernului de la Ankara. În circumstanțele actuale, spun europarlamentarii, în ciuda aspirațiilor democratice și pro-europene ale Turciei, procesul de aderare la UE nu poate fi reluat.

„Guvernul turc nu a reușit să abordeze deficiențele democratice fundamentale”, se arată în acel raport, care menționează, de altfel, schimbarea din ce în ce mai mare în blocul comunitar către „un cadru diferit pentru relația cu Turcia, care ar putea fi în detrimentul procesului de aderare.”

Europarlamentarii se declară „profund îngrijorați” de deteriorarea standardelor democratice în Turcia și de „suprimarea neîncetată a vocilor critice”. Ei condamnă „reprimarea dură a recentelor proteste pașnice în masă și urmărirea penală a sute de protestatari prin procese în masă pripite, fără nicio dovadă de fapte penale”.

Totuși, aspirațiile democratice și pro-europene ale majorității societății turce sunt un motiv pentru menținerea procesului de aderare a Turciei la UE, chiar dacă este înghețat.

„Apartenența la UE este condiționată de îndeplinirea unor criterii specifice de aderare, cum ar fi instituții stabile care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților, relațiile de bună vecinătate, respectarea dreptului internațional și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE. Acestea sunt criterii absolute, nu chestiuni supuse considerentelor strategice tranzacționale sau negocierilor”, scrie în acel raport.

Europarlamentarii condamnă atacurile politice din Turcia

Parlamentul European consideră că atacurile împotriva primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sunt „o mișcare motivată politic menită să împiedice un contracandidat legitim să candideze la viitoarele alegeri”. Prin aceste acțiuni, spun europarlamentarii, „actualele autorități turce împing țara mai departe către un model complet autoritar”.

De altfel, este condamnată vizită ilegală a președintelui Turciei, Recep Rayyip Erdogan, în zonele ocupate ale Republicii Cipru. Ba mai mult, „declarațiile sale provocatoare” sunt considerate „o intervenție nelegitimă directă împotriva intereselor comunităților cipriote grecești și turce”.

„Auzim în mod constant autoritățile turce vorbind despre presupusul lor angajament față de aderarea la UE și cât de important este pentru noi să revigorăm acest proces din cauza securității și geopoliticii, dar au înțeles greșit.

Apartenența este despre democrație și, cu cât se îndreaptă mai mult spre un model autoritar deplin – așa cum s-a observat recent cu arestarea lui Ekrem Imamoglu -, cu atât se îndepărtează mai mult de apartenența la UE”, spune eurodeputatul spaniol Nacho Sanchez Amor (Grupul S&D).

Nacho Sanchez Amor
Nacho Sanchez Amor (SURSA FOTO: www.europarl.europa.eu)

UE și Turcia, îndemnate să consolideze parteneriatul strategic pe teme cheie

Europarlamentarii recunosc importanța strategică și geopolitică a Turciei, precum și influența sa tot mai mare în domenii critice pentru securitatea internațională, cum ar fi regiunea Mării Negre și Orientul Mijlociu. Astfel că, Parlamentul European îndeamnă Guvernul de la Ankara și statele membre ale UE să continue să depună eforturi pentru un parteneriat „mai strâns, mai dinamic și mai strategic”, cu „un accent special” pe acțiunile climatice, securitatea energetică, cooperarea în combaterea terorismului și stabilitatea regională.

„Turcia este un partener strategic și un aliat NATO. Este, de asemenea, o țară cu care UE are relații strânse în domeniul securității, comerțului, economiei și migrației. Prin urmare, este important să se mențină un dialog constructiv și să se aprofundeze cooperarea în domenii de interes strategic reciproc.

Cu toate acestea, regresul democratic și nealinierea la politica externă și de securitate comună a UE nu conduc la realizarea de progrese semnificative în această privință”, avertizează europarlamentarii.