Turcia, putere nucleară

Vorbind la postul de televiziune de stat TRT, în cadrul campaniei sale electorale înaintea alegerilor din 14 mai, președintele turc a spus că, pe lângă centrala nucleară de la Akkuyu, țara sa va construi și o a doua centrală în cooperare cu China sau Japonia.

În ceea ce privește flota turcă, Erdogan a spus că scopul partidului său este ca, după portavionul Anadolu de mici dimensiuni, să construiască o altă navă de acest gen, dar de două ori mai mare, pentru a întări și mai mult puterea Turciei pe mare, transmite Kathimerini.

Totodată, el a anunțat restrângerea migrației interne către Istanbul, promițând un plan ambițios de decongestionare a cartierelor cu prea mulți locuitori și crearea a două noi orașe satelit ale Istanbulului cu câte 1 milion de locuitori fiecare, locuitori care vor proveni în principal din zonele afectate de cutremurul din sudul Turciei.

El a criticat creşterea vertiginoasă a chiriilor în Istanbul, punând-o pe seama goanei după profit a proprietarilor, un fenomen ce trebuie ţinut sub control, inclusiv prin stoparea fluxului de sinistraţi dinspre regiunile sudice.

În plus, Erdogan a anunțat crearea altor șapte orașe pe coasta Asiei Mici pentru a primi cetățenii veniți din zonele afectate de cutremur, pe care le-a numit „oraşe de rezervă”.

Pe de altă parte, nu a ezitat să ţină o nouă predică homofobă spunând că „vom lupta activ împotriva tendințelor deviante precum mișcarea LGBT, care amenință structura familiei turcești”.

Erdogan, furios pentru avansul opoziției în sondaje

Pe de altă parte, Recep Tayyip Erdogan și-a lansat campania electorală printr-un miting de amploare în Afyonkarahisar, o provincie din vestul ţării cu importanță simbolică pentru partidul său, deoarece acolo au fost puse bazele fondatoare ale AKP în 2001.

„Cum poate să reprezinte Turcia un om care nici măcar nu-și poate aduna aliații în jurul aceleiași mese?”, a întrebat el, referindu-se la principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, șeful Alianței Naționale formate din șase partide. În același timp, el a acuzat opoziția că depinde de imperialiști și de FMI și a declarat că partidul său nu se înclină în fața nimănui. „Ne înclinăm numai în fața lui Allah”, a spus el, potrivit sursei citate.

În încercarea de a etala mari planuri economice, Erdogan a inaugurat un nou centru de investiții la Istanbul, promițând „un nou ecosistem financiar”. Presa de opoziție a scris că participarea la inaugurare a fost limitată.

Între timp, Kilicdaroglu înregistrează un mic avans față de președintele turc, cu 47,8% față de 43,4% cât are Erdogan. Al treilea candidat, Muharrem Ince, care obține undeva sub 3,5%, subminează efectiv perspectivele de victorie pentru frontul comun al opoziției, potrivit unui sondaj realizat de compania Mack înainte de alegerile din luna mai.

Votul kurzilor se va dovedi decisiv în această confruntare electorală și nu este o coincidență că Kilicdaroglu a apărat ieri drepturile minorității kurde și soarta comună a turcilor și kurzilor. Concret, el a condamnat trolii de pe rețelele de socializare care se pronunţă împotriva cooperării opoziției cu partidul pro-kurd HDP: „Pe măsură ce palatul prezidențial își dă seama că va pierde alegerile, încep acuzațiile împotriva kurzilor și sunt trataţi ca nişte teroriști. Este o rușine, o adevărată rușine.”

Dacă va exista şi un al doilea tur, pe data de 28 mai, este așteptat să voteze încă vreo 50.000 de tineri alegători care împlinesc 18 ani între timp. Potrivit unui sondaj publicat ieri de Sabah, scenariul cel mai probabil este ca în cazul unui al doilea tur să se înregistreze o victorie la limită a lui Erdogan, factorul cheie fiind alegătorii indeciși și deziluzionați ai celorlalte partide.