Flota de submarine a Chinei a crescut semnificativ atât ca mărime cât și în materie de capabilități în ultimii douăzeci de ani. Submarinele sunt platformele navale cu cea mai mare capacitate de supraviețuire și pot, cel puțin în teorie, să interzică apariția vaselor inamice înainte ca acestea să se apropie de apele teritoriale ale Chinei. Pot face asta prin operarea unor manevre mai în larg, în spațiul dintre dintre cele două lanțuri insulare.

Dar în timp ce Washington-ul este atent la modul în care flota de submarine chinezești crește, flota americană de submarine rămâne cea mai avansată și cea mai eficientă din lume. Mai mult, manevrele convenționale ale Chinei ar fi într-un mare dezavantaj față de forțele submarine americane în cazul unor operațiuni la adâncimi foarte mari.

Principalele ieșiri din apele teritoriale ale chinezilor spre Marea Filipinelor sunt prin Insulele Ryukyu, la nord-vest de Taiwan, sau Strâmtoarea Luzon, la sud-est de Taiwan.

Aceste ieşiri sunt blocaje strategice care ar putea fi acoperite de către submarine nucleare americane care efectuează patrule anti-submarine de luptă şi de sistemele de supraveghere ale oceanului care folosesc mecanisme de detectare acustică pasivă.