De la fereastra sa, Edgar, care era nepotul celebrului Lion Feuchtwanger, putea vedea imensul apartament situat la etajul 3 al clădirii din Prinzregenstrasse nr. 16 din München în care se mutase Hitler.

Puştiul evreu a trăit timp de nouă ani vizavi de dictatorul nazist până în 1938, când familia lui a fugit din Germania. Din această experienţă s-a născut o carte, Vecinul meu, Hitler, apărută şi în traducere română.

Astăzi, Edgar Feuchtwanger are 94 de ani şi trăieşte într-un sătuc din Anglia, după ce a fost treizeci de ani profesor de istorie la Southampton. Vizitat de un reporter al New York Times, Feuchtwanger i-a arătat acestuia caietele de şcoală pline cu teme patriotice sau de omagii la adresa Führerului.

El a povestit că în cartierul în care a copilărit era plin de lideri nazişti. În drum spre şcoală, trecea pe lângă vila fotografului oficial al lui Hitler, Heinrich Hoffmann. Uneori, îl vedea pe Hitler însuşi şezând pe un şezlong în grădină. Ceva mai încolo se afla locuinţa lui Ernst Röhm, cel care conducea aripa paramilitară a partidului nazist.

Citește continuarea gratuit pe Evenimentul Istoric