Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe s-a arătat foarte supărată din cauza prețului ridicat de la benzină

Declarația purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a fost făcută în timpul unui briefing de presă la bordul avionului prezidenţial Air Force One, potrivit afp.com

„Este extrem de supărător. Suntem supăraţi pentru că există o scădere a preţului petrolului. Nu există, însă, nicio scădere a preţului la benzină. (…) Nu trebuie să fii economist, nu trebuie să fii expert pe piaţa petrolului ca să-ţi dai seama”, a spus aceasta, punctând că „îi vedem pe patronii companiilor petroliere lăudându-se cu profiturile lor”.

Jen Psaki a reamintit că preşedintele american, Joe Biden, a sesizat autoritatea pentru concurenţă în această privinţă. Preţul ţiţeiului a scăzut din cauza răspândirii noii variante a COVID-19 care provoacă temeri legate de o încetinire a activităţii economice globale şi, prin urmare, de o reducere a consumului de aur negru.

Preţul petrolului a fost la pâmânt

Amintim că în ziua de 26 noiembrie, preţul petrolului a consemnat cea mai slabă evoluţie din ultimul an, coborând la cele mai reduse niveluri din ultimele două luni, transmite Reuters. Cauza ar fi noua tulpină a coronavirusului provenită din Africa de Sud, care a provocat temeri legate de o scădere a cererii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că noua variantă a Covid-19 ar putea avea o rezistenţă mai mare la vaccinuri din cauza mutaţiilor sale, deşi a subliniat că sunt necesare investigaţii suplimentare.

Preţul petrolului WTO, de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 11,8%, sau cu 9,28 dolari, la 69,15 dolari pe baril, înregistrând cea mai slabă evoţie zilnică după aprilie 2020. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 10,5%, sau cu 8,66 dolari, la 73,56 dolari pe baril.

Ambele contracte sunt pe cale să înregistreze a cincea evoluţie săptămânală negativă, pentru prima oară din martie 2020. Reducerea călătoriilor şi posibilele noi restricţii ar putea afecta cererea, chiar într-o perioadă în care oferta urma să crească.