O serie de linii de croazieră propun Marea Neagră, dar fiecare are doar puţine plecări în fiecare an, de obicei pe nave mai mici sau de dimensiuni medii, ceea ce înseamnă că porturile sunt mai puţin aglomerate decât pe mai multe trasee principale europene, explică publicaţia britanică într-un material apărut azi.

The Independent mai relatează că, în acest an, vasul ”Queen Elizabeth” al liniei Cunard face prima incursiune în Marea Neagră într-o croazieră de 12 nopţi, care începe la Veneţia, la 30 septembrie şi se încheie la Atena, astfel încât se pot vedea şi obiective din Marea Mediterană şi Marea Egee. "Cine navighează cu ”Regent Seven Seas”, pleacă din portul rusesc Soci, la poalele munţilor Caucaz şi poate vizita ”dacea” lui Stalin, lua masa de prânz în pădure sau face turul unei plantaţii de ceai. Plecând de la Atena, la 3 iulie, pentru 10 nopti, ”Seven Seas Mariner” înconjoară Marea Neagră până la Istanbul", recomandă cotidianul.

O altă sugestie este cea a navei de lux, ”Crystal Serenity”, care pleacă de la Atena (pentru Marea Egee), la Istanbul, la 6 septembrie, pentru 10 nopţi, cu opriri la Ialta, Soci şi Odesa.

Excursia ”Black Sea Odyssey” cu ”Swan Hellenic” pleacă de la Istanbul, pe 12 septembrie. Opririle includ ruinele mănăstirii Sumela din Turcia, grădinile botanice din Batumi, Georgia şi Sevastopol, în Ucraina, aproape de câmpurile de luptă din războiul Crimeii.