De ani de zile vizitez periodic acest restaurant. După părerea mea, este unul dintre cele mai reușite localuri italienești din București unde găsești un amestec, destul de rar pe la noi, de bucătărie bună și atmosferă plăcută. Meritul, cred eu, aparține în primul rând familiei care l-a deschis și care se ocupă de el de aproape opt ani de zile, niște oameni pe care îi veți remarca cu siguranță atunci când veți merge acolo. Soț și soție, mai tot timpul prezenți, foarte calzi și primitori, se interesează discret dacă vă lipsește ceva sau dacă pot să vă răspundă la o întrebare. Prin urmare, Unico Vero este un restaurant „de familie“, așa cum întâlnești foarte des în Italia. Proprietarul, fost poloist de echipă națională înainte de ’89, înțeleg că a lucrat niște ani buni într-un restaurant italienesc din Germania. După ce a luat decizia de a deschide un astfel de local în București, a găsit la Roma un „chef“ român, care a acceptat să preia managementul bucătăriei și să aplice la Unico Vero ce a învățat în Italia.
Restaurantul este ascuns pe o stră­duță foarte liniștită din apropierea spi­talului Cantacuzino. Spun „ascuns“, pentru că rețeaua de străzi dintre Icoanei și Maria Rosetti îți poa­te juca feste la prima vizită din cauza sensurilor unice. Localul are ceva istorie, dar uneori am impresia că este unul dintre secretele bine păzite ale Capitalei, pentru că mai mereu întâlnesc bucureșteni care nici măcar n-au auzit de el. Așa cum spuneam, cel mai probabil, acest lucru trebuie pus pe seama locației. Se află într-o vilă cu etaj frumos decorată și amenajată în stil italian. Interiorul este foarte cald și plăcut colorat. La tot pasul găsești detalii care îți aduc aminte de o trattorie autentică și nimic nu pare să fi fost lăsat la întâmplare de cel care a gândit arhitectura locului. Are și o grădină boemă cu multă verdeață, aranjată cu bun-gust. În serile de vară este mai tot timpul plină, lucru care poate deveni și neplăcut când locul se aglomerează atât de tare încât drumul până la baie se poate transforma într-o cursă cu obstacole.
Vă recomand să-l vizitați la vremea cinei sau în weekend, la prânz. Atunci, locul este animat și puteți să vă bucurați de atmosfera aceea de familie. Veți vedea că mulți clienți îi cunosc pe proprietari și se simt acolo ca acasă. Locul este vizitat frecvent de VIP-uri, dar am remarcat că prezența celor din trupa Holograf este aproape permanentă și am senzația că îi leagă de proprietarul cârciumii o prietenie foarte veche.
Mâncarea este foarte bună la Unico Vero. Rar mi s-a întâmplat să mănânc ceva care să-mi displacă, ba, mai mult, sunt câteva feluri în meniu pe care le recomand de ani de zile prietenilor aflați pentru prima dată acolo și cu care n-am dat greș niciodată. Un obicei extrem de plăcut care se păstrează de ani în acest local este „cadoul“ din morcovi și măsline cu usturoi pe care îl primești din partea casei în semn de bun venit. O gustare numai bună pentru momentele în care simți că foamea îți dă ghes așteptând să primești mâncarea.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început vă recomand să în­cercați supa minestrone (13 lei) sau să întrebați care este supa zilei. Dacă vă doriți niște antipasti mai consistente, vă recomand gnocchi ai quatro formaggi (23 de lei) sau melanzane alla parmigiana (24 de lei). La felul principal favoritele mele sunt saltimbocca alla romana (38 de lei), pizza Unico Vero cu mozzarella, rucola, roșii și gorgonzola (28 de lei) sau spigola alla Siciliana (lup de mare cu capere, măsline și sos roșu). La desert nu ratați tortul de ciocolată al casei. Este făcut chiar de proprietar, din câte am aflat, și este delicios (18 lei). Lista de vinuri nu este foarte generoasă după gustul meu, dar puteți găsi câteva titluri bune la prețuri decente.
Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosfera: 5 puncte din 5

Adresa: Strada Viitorului 8
Tel: 021.212.33.38