Aproape jumătate din utilizatorii francezi de internet (48%) care descărcau conținut piratat de pe internet au încetat să aibă astfel de practici din momentul în care a fost închis site-ul megaupload.com, conform unui studiu citat de ediția franceză a publicației Huffington Post.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.249 de utilizatori de internet, chestionați în perioada 17-21 februarie, la aproximativ o lună după închiderea de către autoritățile americane a site-ului care aduna zilnic 50 de milioane de useri pe zi.

Justiţia americană a dispus pe 19 ianuarie închiderea site-ului emblematic de descărcări ilegale Megaupload.com şi arestearea responsabililor săi, atrăgând imediat un atac cibernetic din partea hackerilor Anonymus.

Patru responsabili ai site-ului cu sediul la Hong Kong, printre care şi fondatorul său, Kim Dotcom, în vârstă de 37 de ani, au fost arestaţi la Auckland, în Noua Zeelandă, pe baza unor mandate de arestare emise de SUA.

Justiţia americană acuză responsabilii site-ului că ar fi obţinut 175 de milioane de dolari americani (132 milioane de euro) din activităţi criminale şi ar fi provocat un prejudiciu de 500 de milioane de dolari titularilor drepturilor de autor, oferind copii piratate ale filmelor de cinema, programe televizate şi alte tipuri de conţinut.

Creat în 2005 şi instalat la Hong Kong, site-ul Megaupload, care afirmă că are în fiecare zi 50 de milioane de utilizatori şi reprezintă 4% din Internet, a fost închis pe 19 ianuarie de către justiţia americană.