Compensarea prețurilor la carburanți ar putea cauza scumpiri noi

Cu toate acestea, social democrații au spus că respectă decizia luată de către Nicolae Ciucă. Potrivit unui comunicat de presă emis de către PSD, în multe state europene soluția compensării prețului la carburanți a funcționat pentru o perioadă scurtă, de doar câteva săptămâni, după care prețurile la pompă au crescut enorm.

„PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani. Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor.

Dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, scrie în comunicat de presă emis de către PSD.

Amintim faptul că, la finalul şedinţei de guvern de joi după-amiază, premierul Nicolae Ciucă a oferit noi detalii despre măsura compensării preţului la carburanţi, despre care s-a vorbit intens în ultimele zile.

Prețul carburanţilor va fi compensat cu o sumă fixă de 50 bani/litru

Soluţia de compensare în sumă fixă de 50 de bani se va aplica direct la pompă, a explicat Nicolae Ciucă. Măsura va fi valabilă trei luni de zile.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.

În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost deasemenea adoptată şi de alte ţări. Măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Este o măsură care se aplică şi în alte ţări. Vorbim de Spania şi Franţa.

Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibili va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibili. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat.

Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetăţenilor şi a firmelor şi urmăreşte diminuarea efectelor creşterii inflaţiei şi a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm. La finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a explicat joi Nicolae Ciucă.