Victor Ponta critică jocurile politice din România

Victor Ponta, fost prim-ministru și actor politic activ, susține că PSD nu va părăsi scena guvernamentală, indiferent de declarațiile oficiale.

În opinia sa, amenințarea cu opoziția este doar o strategie de imagine, întrucât liderii partidului își vor păstra pozițiile-cheie în administrație.

Fostul premier trage un semnal de alarmă asupra rețelei de interese construită în jurul partidelor mari — PSD, PNL, UDMR și, mai nou, USR — care, spune el, au pus mai presus de interesul public împărțirea funcțiilor și resurselor.

Acest „sistem clientelar” ar fi, potrivit fostului premier, principalul vinovat pentru colapsul economic actual.

„E o mascaradă (amenințarea PSD-ului cu intrarea în opoziție). Sigur că vor intra, dar vor intra șefii, nu va intra PSD la guvernare, alegătorii, aleșii… Intră șefii, cum a fost și până acum. Dl Grindeanu vrea să țină Ministerul Transporturilor, că e vorba de CNAIR, CFR, Portul Constanța, Aeroportul Otopeni. De ce vrea să le țină nu mă întrebați, că dacă vorbim despre aceste mari obiective, Otopeni se sufocă și la propriu și la figurat, Portul Constanța e cel mai nedezvoltat port din Marea Neagră, CFR e în faliment, iar CNAIR a lucrat, dar nu mai au bani.

Deci o să intre șefii. Problema e alta. Crizele politice se rezolvă rapid. Avem un președinte nou, după părerea mea ales legitim, n-ai ce să contești la Nicușor Dan. Mă rog, poate să conteste George Simion, dar nu cred că are ce… Își va face rapid o majoritate cu aceleași partide care ne-au adus în criză, la care se adaugă USR, e adevărat, dar economia n-o să vrea să asculte de niște decizii politice sau, mai bine zis, așteaptă decizii politice raționale. Eu pe acelea nu le-am văzut și, mai ales, n-am văzut oamenii capabili să înțeleagă mecanismul economic”, a spus Victor Ponta la B1 TV.

Victor Ponta
SURSA FOTO: Dreamstime

Infrastructura esențială, în colaps

Una dintre criticile dure ale lui Ponta se referă la lipsa de performanță în domenii strategice.

El l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu, acuzându-l că vrea să păstreze Ministerul Transporturilor pentru controlul asupra unor instituții-cheie precum CFR, CNAIR sau Portul Constanța. Situația acestora este descrisă drept „falimentară” și „sufocată”.

Criza politică poate fi rezolvată, dar economia are nevoie de leadership real

Fostul lider PSD crede că blocajele politice se pot depăși rapid, în special în contextul alegerii legitime a lui Nicușor Dan.

Cu toate acestea, Ponta consideră că adevărata provocare este relansarea economiei, care are nevoie de decizii coerente și lideri care înțeleg complexitatea mecanismelor economice.

Ilie Bolojan, o soluție viabilă pentru funcția de premier

Într-un ton mai optimist, Ponta și-a exprimat sprijinul pentru Ilie Bolojan ca posibil prim-ministru.

Acesta este văzut ca un bun administrator, capabil să aducă rigoare și eficiență într-o administrație afectată de haos și interese politice.

Situație economică mai gravă decât în 2010

Comparând cu criza din 2010, Ponta avertizează că România se află într-o stare și mai gravă. El menționează o datorie publică în creștere, o economie fără direcție și o lipsă de perspective reale. Datele macroeconomice indică o degradare accelerată, iar soluțiile întârzie să apară.

„Mai departe, politica fiscală, economică, măsurile concrete… Dumnezeu cu mila! (…) Noi am ajuns în situația asta care e foarte rea, foarte rea, mult mai rea decât cea din 2010, pe care o cunosc foarte bine, că eram atunci în Opoziție. Toate datele României arată foarte rău. Dl Dăianu (președintele Consiliului Fiscal) vorbește într-un limbaj mai tehnic, dar eu pot traduce pentru oameni – datorie uriașă, economie care nu mai produce, lipsă de perspective pe viitor pentru noua economie și, în primul rând, un sistem clientelar pentru că PSD, PNL, UDMR nu știu, o să vedem, USR acum, în ultimii ani, s-au bazat pe o chestiune clientelară (…) mereu și-au împărțit funcțiile”, a mai declarat Ponta.

Victor Ponta subliniază că depășirea acestei crize necesită mai mult decât schimbări politice de suprafață. Este nevoie de o reformă profundă și sinceră a sistemului politic și economic, care să permită României să revină pe drumul dezvoltării sustenabile.