Victor Negrescu: PSD cere o guvernare construită pe politici, nu pe persoane

Victor Negrescu a declarat că Partidul Social Democrat nu intenționează să înceapă discuțiile privind formarea noului guvern de la persoane sau funcții. El a insistat că partidul pleacă de la principiile și politicile pe care le poate pune în aplicare în interesul cetățenilor, nu al partidelor.

Potrivit acestuia, PSD susține proiectele de dezvoltare locală, atragerea de fonduri europene, dialogul cu partenerii sociali și luarea unor măsuri fiscale explicate și bine fundamentate. Negrescu a subliniat că social-democrații nu vor să dea nici un cec în alb nimănui, atrăgând atenția că partidul vrea o abordare constructivă și transparentă.

„Eu voi susţine ideea unei participări constructive a Partidului Social-Democrat la toate aceste discuţii care se poată în prezent. Mai exact, Partidul Social-Democrat a declarat deja foarte clar că avem o serie de idei la care ţinem foarte mult, mă refer aici la continuarea proiectelor de dezvoltare locală, la accesarea banilor europeni, mă refer aici la nevoia de a face reforme discutate cu partenerii sociali, mă refer aici la nevoia de a lua măsuri fiscale care sunt explicate înainte şi, evident, plecăm de la ce vom face sau ce se poate face la nivelul guvernării”, a spus Victor Negrescu la Digi24, despre consultările pe care preşedintele Nicuşor Dan le va demara, după depunerea jurământului.

Fără propuneri de premier în faza inițială a consultărilor

Întrebat dacă PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru, europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că „ar fi incorect” și că discuțiile nu trebuie să pornească de la persoane. El a amintit că alegerile prezidențiale au fost câștigate de un candidat independent, ceea ce impune o abordare nouă.

„Eu nu înţeleg de ce să discutăm despre persoane. De ce X sau Y ar fi premierul ideal, dintr-o dată? Pentru că, totuşi, avem un preşedinte ales independent, candidatul susţinut de USR a luat 2,5%, candidatul susţinut de PNL, inclusiv de domnul Bolojan, din păcate, candidatul nostru comun, nu a intrat în turul 2 şi avem alegerile parlamentare care au condus la victoria Partidului Social-Democrat. Plecăm de la aceste primize şi dacă ne respectăm şi respectăm rezultatele electorale şi votul românilor, automat trebuie să plecăm de la politici. Pentru că prea mult s-a discutat despre oameni şi aici cred că s-a greşit. Dacă vrem o schimbare reală în modul în care facem politică, abordarea trebuie să fie diferită”, a afirmat Negrescu.

Victor Negrescu
SURSA FOTO: Facebook, Victor Negrescu

Deschidere pentru orice formulă guvernamentală în interesul românilor

Victor Negrescu a precizat că PSD va consulta în primul rând membrii partidului și aleșii locali pentru a lua o decizie privind o eventuală intrare la guvernare. Orice alianță va fi analizată din perspectiva compatibilității programatice.

„Orice formă de guvernare care poate asigura României măsurile de care au nevoie românii. (…) Dacă noi punem pe primul loc anumite viziuni pe care le au anumite partide politice care deja au spus că reforma fiscală trebuie să o facem într-un anumit fel, care deja anunţă ideea că vor da funcţionarii publici afară şi vor să politizeze funcţia publică, atunci, cu siguranţă, Partidul Social-Democrat nu se poate regăsi în această formula”, a avertizat el.

În final, Victor Negrescu a reafirmat că PSD este dispus să sprijine măsurile bune, indiferent dacă se va afla la guvernare sau în Parlament. El a subliniat că partidul a fost validat de votul românilor și că are oameni capabili să contribuie la o guvernare eficientă.

„Ne bucură faptul că oameni care ne-au criticat în trecut, astăzi, spun foarte clar că e nevoie de PSD la guvernare, cred că ei recunosc valoarea pe care o are Partidul Social-Democrat şi că avem oameni care pot contribui la un act de guvernare eficient”, a încheiat europarlamentarul.

PSD, între opoziție și guvernare

Partidul Social Democrat pare să ezite între continuarea la guvernare și asumarea unui rol în opoziție. Deși președintele ales, Nicușor Dan, a lansat un apel pentru o largă coaliție pro-europeană, discursurile recente din tabăra PSD sugerează o tensiune crescută în raport cu partidele care până de curând erau alături la guvernare.

Deputatul PSD Mihai Fifor a reacționat ferm la adresa celor care critică formațiunea sa în actualul context politic.

„Ca de obicei, PSD e vinovatul de serviciu. Rezist şi suveraniştii, brusc uniţi în cuget şi simţiri, strigă din nou împotriva aşa-zisei ciumaroşie. Dar uită – sau se prefac că uită – că tocmai această ciumă roşie a salvat România în decembrie 2021. Din nou.”

Fifor reamintește că PSD a intervenit în 2021 într-un moment critic, după ce, potrivit lui, guvernările precedente liberalizaseră „haotic” prețurile la energie și gaze, înghețaseră pensiile și „secretizaseră PNRR-ul”.

„PSD a intrat la guvernare. Nu din interes politic. Ci pentru a opri prăbuşirea ţării. Şi am făcut-o.”

Mihai Fifor
Sursă: Inquam Photos / George Călin

Poate că ar fi cazul să-i lăsăm pe cei cu plăcuța suedeză să guverneze singuri

Parlamentarul social-democrat subliniază că, deși PSD a contribuit la stabilizarea economică și socială în ultimii ani, formațiunea sa este din nou criticată de aceleași forțe care anterior o considerau indispensabilă. El punctează câteva dintre măsurile asumate de PSD.

„A reintrodus reglementarea la energie şi gaz, a majorat pensiile şi salariile, a plătit la timp subvenţiile din agricultură, a plafonat preţul la alimentele de bază, a investit în fiecare localitate pentru dezvoltare prin programe guvernamentale, a lansat cele mai mari proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară din ultimele decenii, a luptat pentru salariul minim european, a deblocat construcţia de spitale.”

În același mesaj, Fifor adaugă că „astăzi, PSD nu mai e bun. Poate că ar fi cazul să-i lăsăm pe cei cu ‘plăcuţa suedeză’ să guverneze singuri. Sau să facă alianţă cu suveraniştii pe care i-au demonizat ani întregi. Să vedem cum salvează ei ţara.”

Cătălin Drulă: Dacă el crede că iese schema Dragnea din 2015, nu iese

Reacțiile nu au întârziat să apară. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Cătălin Drulă (USR), a declarat că PSD ar putea încerca o strategie similară cu cea din 2015, când a stat o perioadă în opoziție, revenind apoi la putere. Acesta a transmis un avertisment.

„Eu îi spun Domnului Grindeanu un lucru: dacă el crede că iese schema Dragnea din 2015, nu iese.”

Potrivit liderului USR, viitorul guvern trebuie să aibă o majoritate stabilă și o susținere solidă în Parlament, întrucât urmează reforme dificile.