Doi parlamentari ai celor de la PSD vor să modifice o lege extrem de important. Modificările sunt însă extrem de controversate și dacă legea va fi aprobată se va declanșa un adevărat război în politică, dar și în societate.

Gabriel Petrea și Adrian Solomon vor să modifice din temelii Legea Dialogului Social. Schimbările sunt în linie dreaptă, chiar astăzi fii programată ședința decisivă a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților. Printre amendamentele cu mare impact se numără obligația patronatului de a invita sindicatele la ședințele Consiliului de Administrație, dar și obligativitatea negocierii colective în firmele cu minim 10 angajați (față de minim 20 acum).

Proiectul celor doi a fost respins de Senat în noiembrie 2018.

PSD a reluat rapid discuțiile după ce a pierdut alegerile europarlamentare, iar luni are loc ședința Comisiei de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie avizatoare înainte de votul final din plen. Surse din cadrul patronatelor susțin că multe dintre modificări rup echilibrul dintre angajatori și angajați, având potențialul de a distorsiona o piață a muncii afectată de lipsă cronică de angajați în multe sectoare, anunță g4media.ro.

Cele mai importante modificări sunt: Participarea obligatorie a sindicatelor la ședințele Consiliului de Administrație. Proiectul prevede că sindicaliștii vor fi invitați automat la ședințele în care se discută ”problemele de interes profesional şi social cu impact asupra angajaților, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data desfășurării ședinței”. Potrivit patronatelor, o asemenea obligație poate periclita informațiile sensibile discutate în timpul ședințelor conducerii.

În actuala formă, legea dialogului social prevede posibilitatea invitării sindicatelor la ședințele de CA, nu obligativitatea.

Obligația de a face negocieri colective și în firmele cu 10 angajați.Sindicatele au propus un amendament potrivit căruia ”negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi, la nivel de sector de activitate şi la nivel naţional”. În acest moment, negocierea colectivă se face doar în unitățile (firmele) cu minim 20 de angajați.

Aplicarea clauzelor contractelor colective de muncă asupra angajaţilor încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă. Este, de asemenea, o prevedere propusă de sindicate și respinsă de patronate, care susțin că extinderea automată e neconstituțională și reprezintă o restrângere a principiului libertății de a contracta și a caracterului voluntar al negocierii colective la nivel sectorial, mai spune sursa citată.