Anul trecut, statul a încasat aproape 61 de miliarde de lei (8% dinPIB ) din contribuții, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

Practic, programul de guvernare dă opțiunea tuturor PFA-urilor și a altor tipuri de persoane juridice să aleagă dacă vor să cotizeze la stat pentru pensie sau vor să își cumpere o pensie privată. Sumele déjà cotizate dispar.

O astfel de măsură ar putea adânci gaura de la bugetul de asigurări sociale a cărui deficit a fost, anul trecut de 14,44 de miliarde de lei. În acest an, contribuția la bugetul de asigurări sociale, din bugetul de stat, este de 14,5 miliarde de lei.

Astăzi, sunt în plată pensiile a 5,2 milioane de pensionari.

Potrivit aceluiași document, tot în cazul activităților independente, CASS-ul, respectiv contribuția de Sănătate, se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minimpe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate.

“CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap, tinerim persoane aflate în întreținere, etc)”, se regăsește în document.

Documentul spune că aceste măsuri vor permite celor cu activități independente să nu mai fie nevoiți să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci să depună o singură declarația , în primul trimestru al anului următor.