Se pare că fostul Guvern nu a mai răspuns deloc Comisiei Europene.

Lucian Bode a declarat că PSD „a considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie”. Acesta a mai precizat că se va răspunde cu celeritate, iar în anul 2020 va fi deschis deja şantierul pe Autostrada Sibiu-Piteşti.

Luni a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) o şedinţă de lucru pentru analiza şi răspunsul la comentariile Comisiei Europene (CE) referitoare la aplicaţia de proiect major privind construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti (etapa I), la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Banca Europeană de Investiţii – JASPERS, experţi de mediu şi reprezentanţi ai MTIC şi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, scrie news.ro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor, toate părţile au agreat că Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM), inclusiv Evaluarea Adecvată (EA) realizate pentru proiectul de construcţie a autostrăzii Sibiu-Piteşti sunt bune, dar, pentru a înlătura îngrijorările reprezentaţiilor Comisiei Europene, până la data de 31 ianuarie 2020, se va realiza o corespondenţă cu CE pentru a explica pe larg următoarele elemente:
– Calendarul de realizare a EIM şi EA,
– Metodologia utilizată în realizarea EIM şi EA, inclusiv modul în care a fost luat în calcul impactul cumulat al noii autostrăzi cu DN7, calea ferată Râmnicu Vâlcea – Sibiu şi râul Olt.
– Calendarul de completare/realizare la nivel naţional a Planurilor de Management şi stabilire a obiectivelor de conservare a speciilor pentru ariile naturale protejate situate pe teritoriul României.
„Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreţ solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganţa specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie. (…) Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alţii şi printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată”, a declarat ministrul.
Acesta a adăugat că toată lumea trebuie să înțeleagă că acest proiect va continua, iar anul 2020 „va fi un an cu un șantier dechis”.
Ce trebuie să înţeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Piteşti va continua. Pe lotul 1 se va emite autorizaţia de construire, pe lotul 5 se va desemna câştigătorul licitaţiei, lotul 4 are documentaţia în evaluare, pe lotul 3 se aşteaptă urcarea documentaţiei în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitaţie. Anul 2020 va fi un an cu şantier deschis pe Autostrada Sibiu-Piteşti. Cu siguranţă cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanţare să îşi urmeze parcursul normal”, a declarat ministrul Lucian Bode.