Mii de protestatari au fost auziți strigând ”Xi Jinping, demisia!”, într-o rară demonstrație de ură împotriva președintelui şi a regimului care îi ține pe chinezi captivi, într-un epuizant lockdown interminabil, scrie New York Post. Dar, potrivit publicației americane, aceste proteste nu sunt despre Covid și restricții, ci despre dictatură.

La un protest care a avut loc la Beijing, un oficial al Partidului Comunist i-a avertizat pe manifestanți să nu se lase înșelați de „influența străină”. Un protestatar furios i-a replicat: „Prin influență străină, vă referiți la Marx și Engels?”

Există o sigură boală în lume: lipsa libertății

De asemenea, un protestatar din metropola Chongqing s-a adresat mulțimii adunate în stradă, spunând.

„Există o sigură boală în lume: lipsa libertății și sărăcia. Le avem pe amândouă în China!”

Această boală este sursa măsurilor draconice impuse de regimul chinez, dar și a protestelor care au izbucnit în week-endul trecut. Nu are legătură cu COVID. Este vorba despre lupta dintre comunism și libertate, susține publicația americană, subliniind că există o consecvență remarcabilă a ideologiei PCC.

Politicile lui Xi, motivate de aceeași gândire ca a lui Mao

Politicile lui Xi Jinping ”zero Covid” sunt motivate de aceeași gândire care l-a determinat pe Mao, în anii 1950, să creadă că omnipotentul Partid Comunist Chinez ar putea eradica toți șobolanii și vrăbiile din China. ”Marele Salt Înainte” al lui Mao a dus la moartea a peste 40 de milioane de chinezi. Politica draconică anti-COVID a lui Xi amenință să facă același lucru. Și Mao și Xi sunt motivați de o ideologie totalitară, care presupune nu doar supunerea completă a naturii, ci și invincibilitatea totală a Partidului, care spune că poate distruge ușor natura și știința.

Milioane de chinezi, dispuși să riște închisoarea, tortura și chiar moartea

Orbit de această viziune utopică, PCC este insensibil față de bunăstarea oamenilor. Această insensibilitate a avut însă un impact mai mare asupra lucrătorilor migranți și a celor săraci, din mediul rural. De data aceasta, blocajele impuse de politica zero Covid au afectat clasa de mijloc educată și bogată, iar acest lucru aduce după sine consecințe nedorite. Milioane de chinezi, din toate colțurile țării, sunt dispuși acum să riște închisoarea, tortura și chiar moartea pentru a se opune asupritorilor.

Revolta chinezilor contrazice pesimismul Occidentului

Această revoltă națională contrazice pesimismul Occidentului privind posibilitatea unei rezistențe substanțiale la nivel local față de PCC.  Revolta și dorința de libertate, exprimate azi de poporul chinez, au crescut, iar curajul oamenilor a crescut și el odată cu aceste sentimente.

Fiecare cetățean chinez care se ridică devine un exemplu de curaj pentru mulți alții. Mulți dintre oamenii care își riscă azi viața pe străzile orașelor chineze au fost inspirați de „omul banner” care, luna trecută, a desfășurat bannere pe o centură a Beijingului cu mesaje de genul: „Înlăturați-l pe trădătorul-dictator Xi Jinping”, „Libertate, nu blocaje” și „Cetățeni, nu sclavi”.

Zilele care  urmează vor fi cruciale pentru Partidul Comunist, disidenții chinezi și liderii lumii libere. Fiecare tabără se regrupează și, probabil, PCC se gândește serios la represiuni brutale și sângeroase.