Grevă majoră în Irlanda de Nord

În Irlanda de Nord, se anunță o grevă de amploare, cu zeci de mii de funcționari declarându-și intenția de a participa la un protest pentru salarii. Situația este generată de frustrarea acumulată în urma anilor de paralizie politică care afectează serviciile publice în provincia britanică.

Un apel la grevă a fost lansat de 15 sindicate reprezentând sectoarele educației, transporturilor și profesia de asistent medical. Congresul organizațiilor sindicale estimează că aproximativ 170.000 din cei 220.000 de funcționari publici din Irlanda de Nord vor participa la această grevă, considerată de sindicate drept cea mai amplă desfășurată vreodată în provincie.

Ca urmare a grevei, școlile vor fi închise, transportul va fi perturbat, iar lucrătorii responsabili cu distribuirea materialului antiderapant pe străzi se vor alătura protestului, în ciuda condițiilor meteorologice reci. Autoritățile avertizează asupra unui impact grav asupra serviciilor de sănătate, cu menținerea doar a urgențelor și a serviciilor esențiale.

Costul grevei este estimat la peste 10 milioane de lire sterline

Costul grevei este estimat la peste 10 milioane de lire sterline și survine în contextul impasului politic prelungit de aproape doi ani. Principala formațiune unionistă, DUP, s-a retras din instituțiile locale în februarie 2022, protestând împotriva dispozițiilor comerciale post-Brexit, pe care le consideră periculoase pentru statutul Irlandei de Nord în Regatul Unit.

Miercuri, parlamentul nord-irlandez Stormont s-a reunit fără succes pentru a-și alege un președinte. Absența unui parlament și a unui executiv local, responsabile cu educația și sănătatea, a determinat Londra să preia gestionarea afacerilor curente ale provinciei, generând reducerea finanțării pentru servicii publice cruciale, precum spitalele, întreținerea drumurilor sau funcționarea școlilor.

Ministrul britanic responsabil de Irlanda de Nord a subliniat luni că o sumă de 3,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,8 miliarde de euro) a fost propusă luna trecută de Londra, condiționată de reactivarea Stormont după aproape doi ani de inactivitate.

Banii sunt destinați majorării salariilor funcționarilor

Din acești bani, aproximativ 584 de milioane de lire sunt destinați majorării salariilor funcționarilor. Conform liderului DUP, Jeffrey Donaldson, guvernul britanic dispune de resursele și autoritatea necesare pentru a implementa imediat creșterile salariale.

Jeffrey Donaldson
Jeffrey Donaldson (SURSA FOTO: Facebook, Sir Jeffrey Donaldson MP)

În ciuda acestei crize, miercuri, Michelle O’Neill, vicepreședinta partidului republican Sinn Fein și marele învingător al celor mai recente alegeri, favorabilă unificării cu Republica Irlanda, și-a exprimat preocupările privind supraviețuirea „instituțiilor democratice” rezultate în urma Acordului de la Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt celor trei decenii de violențe între unioniști, în special protestanți, și republicani, predominant catolici.

Michelle O'Neill
Michelle O’Neill (SURSA FOTO: Twitter, moneillsf)