Euro 2028 se joacă în Insulă

Marea Britanie și Irlanda vor găzdui Euro 2028, a anunțat, marți, UEFA în cadrul unei reuniuni desfășurate în Elveția.

Astfel, meciurile de la turneul final se vor disputa în cinci țări: Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor, țările componente ale Regatului Unit al Marii Britanii, și Irlanda, notează BBC.

După ce proiectul a fost aprobat, Federația de Fotbal din Anglia a venit cu o solicitare bizară către UEFA: nu vrea să fie calificată direct la turneul final! Anglia vrea să joace în preliminariile pentru EURO 2028, pe care îl organizează.

Conducătorii din fotbalului englez consideră că ar fi un mare dezavantaj ca Anglia să meargă la turneul final după aproape doi ani în care nu a jucat nici măcar un meci oficial.

Englezii vor să joace preliminarii

Englezii au luat exemplu naționala Germaniei. Viitoarea ediție de EURO, cea de anul viitor, este organizată de Germania. „Panzerele” au mari probleme chiar și în meciurile amicale. Faptul acesta a dus la demiterea selecționerului Hansi Flick, care a fost înlocuit cu Julian Nagelsmann.

UEFA încă nu a răspuns cererii Federației de la Londra, dar este foarte probabil ca solicitarea să fie refuzată.

Dacă, însă, răspunsul va fi pozitiv, asta ar însemnă că toate cele cinci țări gazdă să joace în preliminarii, scrie The Sun.

Meciurile de la turneul final se vor disputa în cinci țări: Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor – care fac parte din Marea Britanie, și Irlanda, notează BBC.

Stadioanele din Marea Britanie și Irlanda pe care se vor disputa partidele din cadrul turneului final din 2028 sunt următoarele:

Londra — Wembley Stadium (90.652 locuri);

Stadionul Wembley
Stadionul Wembley. SURSA Foto: Dreamstime

Cardiff — Principality Stadium (73.952);

Londra — Tottenham Hotspur Stadium (62.322);

Manchester — Etihad Stadium (61.000);

Liverpool — Everton Stadium (52.679);

Newcastle — St James’ Park (52.305);

Birmingham — Villa Park (52.190);

Glasgow — Hampden Park (52.032);

Dublin — Aviva Stadium (51.711);

Belfast — Casement Park (34.500).

Italia și Turcia, gazdele Euro 2032

În alt ordine de idei, Italia și Turcia, care au început ca ofertanți individuali, au decis să își unească forțele. Ele au depus o ofertă comună pentru organizarea EURO 2032.

Inițial, federația turcă își depusese candidatura pentru a organiza EURO 2028 și EURO 2032. Ulterior, și-a retras candidatura individuală pentru 2028. UEFA a mai anunțat că Italia și Turcia vor găzdui EURO 2032.