Profesorii ies, din nou, să protesteze în Piața Victoriei. Oamenii sunt nemulțumiți de salariile lor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de angajați din învăţământ ale căror interese le reprezintă, au organizat miercuri un nou protest în Piața Victoriei.

La acţiunea de protest sunt aşteptaţi circa 500 de membri de sindicat. Totodată, vor participa şi angajaţi din palatele sportive şi cluburile sportive şcolare.

Aceştia vor protesta faţă de intenţia actuală a Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.

„Multe unităţi de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condiţiile de muncă.

Mai mult, deşi lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariaţii în cauză nu sunt remuneraţi suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

Având în vedere specificul sistemului de învăţământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII.

Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, scrie într-un comunicat de presă emis de sindicaliștii români.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali protestează miercuri la sediul Guvernului de la București

De asemenea, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) organizează miercuri un nou protest în faţa sediului Guvernului de la București. Manifestația va continua până vineri, 27 mai 2022.

„Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.

Refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.

Iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business”, a explicat Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).

În prezent, angajații români acuză iniţiativele conducerii companiei poștale de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor.

Potrivit acestora, principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt: eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă;

  • aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul;
  • eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă.

Angajații Poștei Române sunt nemulțumiți de condițiile de muncă

Totodată, SLPR invocă nedreptatea socială promovată de directorul general prin:

  • neplata drepturilor băneşti cuvenite;
  • sistarea plăţii orelor suplimentare;
  • sistarea sporului de continuitate pentru salariaţii care sunt obligaţi să preia suplimentar activitatea angajaţilor plecaţi din unitate, ale căror posturi rămân ocupate din cauza salariilor mult prea mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea muncii;

Aceştia acuză o majorare a salariilor pentru aproximativ 200 de angajaţi preferaţi ai directorului companiei poștale, aparţinând personalului funcţional, şi angajarea a circa 200 de angajaţi TESA pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.

Lista nemulțumirilor angajaților Poștei Române cuprinde și:

  • lipsa uniformelor;
  • lipsa echipamentelor de muncă şi protecţie;
  • condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care muncesc majoritatea angajaților;
  • condițiile improprii în care sunt primiţi clienţii Poştei Române;
  • intenţia de modificare a organigramei;
  • efectuarea de concedieri colective;

În plus, SLPR arată că actuala conducere a companiei poștale nu are o preocupare reală pentru a creşte veniturilor lunare ale angajaților săi.

„Toate acestea într-o perioadă în care toate companiile de profil au prosperat şi şi-au dublat sau chiar triplat veniturile.

Memorandumul privind strategia de dezvoltare a Poştei Române, elaborat şi promovat de actualul management, prin care conducerea actuală doreşte să îndrepte compania spre restrângerea numărului de puncte de lucru cu prezenţă umană şi automatizarea acestora, ceea ce va conduce la diminuarea drastică a numărului de personal din rândul celor cu foarte mici şanse de reintegrare profesională în alte domenii.

Nu se regăseşte în acest document nici o referire la nevoia de a investi în creşterea capacităţii profesionale a lucrătorilor sau în adaptarea abilităţilor lor în utilizarea noilor tehnologii. Pur şi simplu, noi, salariaţii nu existăm”, a explicat SLPR.