Ca o primă măsură, premierul Spaniei vrea să organizeze alegeri regionale în Catalonia în mai puţin de trei luni. Îndemnaţi să reziste oricăror tentative de preluare a controlului, susţinătorii independenţei ripostează cu proteste paşnice.

Catalanii proindependenţă au găsit o nouă formă de a se răzvrăti împotriva puterii spaniole. Îşi retrag banii din bănci. Unii au scos sume mai mari, alţii doar simbolice, în special de la acele instituţii care au anunţat că-şi mută sediile din Catalonia de teama separării.

Mulţi au scos din bancomate câte 155 de euro, numărul articolului din Constituţie care dă dreptul guvernului spaniol să preia controlul regiunii de la conducerea autonomă.

În unele locuri boicotul a dat rezultate. În 10 minute, bancomatele au rămas fără bani. Desigur a fost doar o picătură într-un ocean. Perspectiva unei secesiuni, a pus pe fugă mari companii care până acum îşi aveau sediul central în Catalonia. Vorbim despre două dintre cele mai mari bănci din ţară, o companie din domeniul energetic, o companie de autostrăzi, una de telecomunicaţii şi un grup imobiliar.