Surse bine informate afirmă că în urma adunării generale a procurorilor de la Direcția Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, DIICOT, s-ar fi stabilit suspendarea activității pe fondul discuțiilor legate de modificările privind pensiile.

Potrivit surselor, este foarte probabil ca doar spețele de urgență să fie instrumentate de către anchetatorii DIICOT în perioada următoare.

DNA îşi continuă activitatea

Și la Direcția Națională Anticorupție ar fi fost adunare generală a procurorilor, însă această structură ar fi stabilit continuarea activității.

Mai precis, transmit surse din Justiție, la DNA  se continuă activitatea în sensul combaterii corupției la nivel înalt și procurorii au votat pentru continuarea instrumentării cauzelor de mare corupție pe fondul importanței majore a acestor dosare.

În cadrul dezbaterilor de marți din cadrul adunării generale s-ar fi atras atenția asupra faptului că proiectul de lege nu a avut un studiu prealabil de impact, procedura legislativă desfășurându-se fără o consultare efectivă și reală a sistemului judiciar sau cu o dezbatere aprofundată.

Mai multe instanțe protestează

Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat în ultimele două săptămâni proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Spre exemplu, Tribunalul București a decis săptămâna trecută să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la majoritatea parchetelor au suspendat urmăririle penale.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR.

Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe.

Luni, 26 iunie, procurorii-șefi ai DNA și DIICOT, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel din țară și prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale s-au întâlnit la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pentru a discuta despre proiectul privind pensiile de serviciu ale magistraţilor.