RCS&RDS, compania care transmite 7 din cele 9 meciuri ale unei etape din Liga I, are pregatite oferte "de nerefuzat" pentru granzii Steaua, Dinamo si Rapid. Liga I poate implementa modelul spaniol in ceea ce priveşte drepturile de televizare. Mircea Sandu a confirmat, marţi, ca reducerea numarului de echipe in Liga I nu se poate face "din cauza unor contracte pe care LPF le are cu terti si in special cu televiziunile"; iar surse din piata media afirma ca strategia managerilor RCS&RDS pentru Liga I prevede negocierea individuala a drepturilor TV cu marile forte din Bucuresti, Steaua, Dinamo si Rapid.
Postul Digi Sport, detinut de RCS&RDS, are exclusivitate  pana in 2014 pe cele mai multe meciuri din Liga I. Antena 1 si Dolce Sport (Romtelecom) transmit cate un joc pe etapa. In mod normal, la anul ar trebui organizata o noua licitatie pentru drepturile TV, insa ramane de vazut daca asta se va mai intampla, tinand cont de strategia gandita de RCS&RDS. In 2011, s-au platit peste 100 de milioane de euro pe drepturile TV aferente Ligii I.
Campionatul spaniol de fotbal poate reprezenta, totusi, solutia de compromis intre ce doreste RCS&RDS si ce poate oferi LPF. In Primera Division, ultimele drepturi TV au fost vandute pe 911 milioane de euro, iar 34% din aceasta suma s-a virat cluburilor Real Madrid si Barcelona; cele doua si-au negociat un acord preferential cu Liga Profesionista, tinand cont de popularitatea de care se bucura in randul microbistilor. Restul de 583 de milioane de euro s-a impartit celorlalte grupari din Primera Division, in functie de locul ocupat in clasament.
In momentul de fata, Steaua este singura formatie din Liga I capabila sa asigure audienta dorita de sefii Digi Sport. Tocmai din acest motiv, RCS&RDS doreste negociere separata cu cluburile pentru drepturile TV: societatea prefera sa plateasca mai multe milioane de euro Stelei si sa aiba exclusivitate pe tot ce inseamna drepturi TV decat sa risipeasca banii cu meciuri neinteresante. La fel stau lucrurile si in cazul cluburilor Dinamo si Rapid.
Daca RCS&RDS va reusi sa obtina negociere individuala cu cluburile asupra drepturilor TV, atunci si Look TV, postul lui Arpad Paszkany (finantatorul lui CFR Cluj), va intra in cursa transmisiunilor sportive, in special a celor care privesc echipe din Ardeal. SURSA: REALITATEA.NET