Propteaua lui Putin! Giganții tehnologici chinezi nu se leapădă de Rusia. Decizia luată de TikTok

CNBC a contactat mai multe companii importante de tehnologie chineză pentru a le afla reacția. Deocamdată însă chinezii nu par să renunțe la afacerile cu Rusia, scrie CNBC. Singurii care au luat măsuri sunt chinezii de la TikTok, care au restricționat accesul la site-urile rusești RT și Sputnik în UE.

În timp ce liderii din SUA, Europa și Asia au denunțat și sancționat Rusia și pe președintele Putin, China a refuzat să numească atacul o invazie.

Apple a anunțat că a încetat să-și vândă produsele în Rusia. Gigantul american a mai spus că a eliminat instituțiile media ruse susținute de stat, Russia Today și Sputnik News din App Store, din întreaga lume, cu excepția Rusiei.

Google a eliminat ambele posturi de știri din Play Store și din Europa. Între timp, marile studiouri de film, inclusiv Disney și Warner Bros, au oprit lansările viitoarelor filme în cinematografe din Rusia.

BP (fosta British Petroleum) a anunţat că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 19,75% în gigantul rus Rosneft, iar Visa și Mastercard au blocat instituțiile financiare ale Rusiei din rețelele lor de plăți.

Relațiile au atins „un nivel fără precedent”

Mai multe companii și-au stopat afacerile în Rusia pentru a se conforma acestor sancțiuni impuse de SUA și UE. Dar China și Rusia s-au apropiat mai mult în ultimele luni. În decembrie, liderul chinez Xi Jinping a discutat la telefon cu Putin, liderul rus numindu-l „prietenul meu drag”. Putin a mai spus că relațiile dintre cele două țări au atins „un nivel fără precedent”.

China nu a reacționat la invazia Ucrainei cu condamnări și sancțiuni, așa cum au făcut-o puterile occidentale. Oficialii chinezi au evitat să numească atacul o invazie.

Companiile chineze s-au făcut că plouă

Autoritatea de reglementare bancară și de asigurări din China a declarat că se opune și nu se va alătura sancțiunilor financiare la adresa Rusiei.

În timp ce multe companii occidentale s-au declarat împotriva războiului și au renunțat la afacerile în Rusia, companiile chineze s-au făcut că plouă.

„Pentru firmele chineze, relația China-Rusia este una sensibilă. Aceste companii nu vor să irite Beijingul luând o atitudine politică, adică părăsind Rusia”, a declarat pentru CNBC, Abishur Prakash, cofondatorul Centrului pentru Inovarea Viitorului, o firmă de consultanță.

Sprijin tacit pentru Rusia

„Cu excepția cazului în care guvernul chinez își schimbă brusc politica externă, este puțin probabil ca firmele chineze să „acționeze geopolitic”. Și, chiar acum, lipsa lor de reacție este, de fapt, un sprijin tacit pentru Rusia.”

Producătorii de electronice Huawei, Xiaomi și Honor au refuzat să comenteze ce vor face. Realme, care este al patrulea cel mai mare jucător de pe piașa smartphone-urilor din Rusia, a declarat că „încă monitorizează îndeaproape situația și așteaptă mai multe informații”.

Și compania Alibaba a refuzat să comenteze. Firma chineză are un joint-venture în Rusia cu compania de internet Mail.ru Group, operatorul rus de telecomunicații mobile MegaFon și fondul suveran Russian Direct Investment Fund.

TikTok, care este deținută de ByteDance cu sediul la Beijing, este una dintre companiile chineze care a decis să ia unele măsuri. TikTok a spus că va restricționa accesul la site-urile rusești RT și Sputnik în Uniunea Europeană.