„Vânzarea este în conformitate cu strategia companiei de a reduce datoriile prin vânzarea activelor imobiliare negeneratoare de venituri şi de concentrare pe portofoliul de active care produc venituri. În linie cu planul de restructurare asumat de companie, 75% din încasări vor fi distribuite deţinătorilor de obligaţiuni corporative în această lună, ca o formă de rambursare anticipată“, se arată în anunţul Plaza Centers publicat pe Bursa de la Londra.

În luna septembrie, Plaza Centers a vândut terenul de 31.500 mp pe care îl deţinea la Târgu Mureş, pe care era programată tot dezvoltarea unui centru comercial. Preţul acelui teren a fost de 3,5 mil. euro.

Mordechay Zisser (58 de ani) este miliardarul israelian care a avut cel mai mult de pierdut pe de urma expunerii pe piaţa românească. El a investit, în principal prin intermediul Plaza Centers, peste 300 mil. euro în şapte terenuri localizate în Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). Treptat, România a ajuns să cântărească cel mai mult în portofoliul de active al Plaza Centers şi la fel de mult în balanţa de pierderi.

Plaza Centers s-a aflat în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie anul acesta. Ca parte a planului de reorganizare, investitorul a făcut o listă cu active a căror dezvoltare nu va fi realizată în următorii doi ani, pe care figurează toate proprietăţile din România, cu excepţia unui teren din Timişoara. Valoarea acestor active a fost redusă în urma evaluării cu peste 35% faţă de raportul din decembrie 2013. Astfel, cel mai important activ al companiei, Casa Radio din Bucureşti, a fost evaluat la 90 mil. euro, în scădere de la 130 mil. euro, cât era la finalul lui 2013. Terenul şi construcţia începută pentru mallul din Miercurea Ciuc au fost evaluate la 3,37 mil. euro, terenul din Târgu Mureş la 3,75 mil. euro, cel din Hunedoara la 1,61 mil. euro, Slatina 1 mil. euro, Iaşi 8,13 mil. euro şi Constanţa 5 mil. euro.

Pierderile suferite de Plaza Centers în urma deprecierii valorii activelor din România se ridică la 44 mil. euro.

Ca urmare a procesului de reducere a expunerii de pe piaţa românească, Plaza Centers a ieşit şi din parteneriatul pe care îl avea cu Aura Investments. În urma ruperii parteneriatului, Aura a preluat controlul integral a trei proprietăţi, iar Plaza Bas, subsidiară a Plaza Centers, a rămas cu patru terenuri evaluate la 5 mil. euro şi cu un credit de 9,7 mil. euro. În urma tranzacţiei Plaza a pierdut 4,1 mil. euro. Plaza Centers încheiase, înainte de criză, un parteneriat cu firma olandeză BAS Development care presupunea dezvoltarea a două proiecte de birouri la Braşov şi Ploieşti şi a cinci proiecte rezidenţiale: două în Ploieşti, două în Braşov şi unul în Bucureşti.

Ca parte a aceleiaşi strategii, Plaza Centers accelerează procesul de vânzare al proprietăţilor din Miercurea Ciuc şi Constanţa, oferind reduceri de preţ. Astfel, terenul şi construcţia începută în Miercurea Ciuc au fost scoase la vânzare pentru 2 mil. euro, valoare redusă cu 41%, iar terenul din Constanţa este pus pe piaţă la 2,5 mil. euro, reducere de 50%.