Producătorul de materiale de construcţii Baumix încurajează asociaţiile de proprietari să reabiliteze termic locuinţele pe cont propriu, întrucât iniţiativele autorităţilor pe această temă nu au avut succes, având costuri şi timpi de aşteptare ridicaţi.

„Mai puţin de 30% dintre blocurile intrate în programul de reabilitare au fost predate, restul însă riscă să nu primească în următoarele 12 luni sau poate niciodată banii necesari acestui proces. În contextul în care veniturile populaţiei sunt în scădere, iar costurile pentru întreţinere cresc semnificativ, oamenii nu mai pot aştepta. Aşadar, este momentul ca asociaţiile de proprietari, prin iniţiative private, să coordoneze direct aceste proiecte, diminuând astfel timpul de aşteptare şi scăzând totodată costurile finale”, a declarat, într-un comunicat, Augustin Russu, directorul general şi proprietarul Baumix.

Potrivit Baumix, costurile bugetate până în prezent în proiectele de reabilitare erau de cel puţin două ori mai mari decât dacă acestea ar fi fost făcute individual, din cauza cheltuielilor de proiectare şi aprobare.

Totodată, avansul dat de către asociaţiile de proprietari ar fi fost suficient pentru a plăti întreaga lucrare de anvelopare, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte proiectul guvernamental nou, care implică finanţarea reabilitării din resursele asociaţiei de locatari, cu participarea statului doar prin acoperirea dobânzii împrumutului bancar, Augustin Russu a declarat că există riscul derulării îngreunate din cauza formalităţilor.

„Proiectul, lăudabil de altfel, este supus riscului unei derulări greoaie din cauza formalităţilor de îndeplinit în relaţia beneficiar-finanţator-garant-constructor. Aşadar, în prezent, soluţia nu poate fi decât cea a iniţiativelor private ale fiecărei asociaţii de proprietari”, a afirmat Russu.

Conform primului program, de asemenea în vigoare, Guvernul finanţează 50%, primăriile 30% şi asociaţiile de proprietari 20% din costuri.

Baumix are şase linii de producţie la Ploieşti, cu o capacitate de producţie de 35.000 tone lunar.

Gamele de produse ale companiei vizează segmentul de renovări şi lucrări de mici dimensiuni, iar prin intermediul gamei profesionale Baumix se adresează firmelor specializate şi acoperă zona de finisări interioare şi exterioare, incluzând produse de răşini epoxidice pentru finisarea pardoselilor industriale. Portofoliul companiei include şi aditivi pentru mortare şi betoane.

Compania a anunţat în februarie că afacerile au scăzut cu 9% anul trecut, la peste 36 milioane lei, nivel prognozat şi în 2010.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi De ce «Reabilitarea 2» riscă să fie un program mort din faşă